„Proiectul prevede, printre altele, o finanţare centrată pe nevoile copilului, oferă oportunităţi de formare pentru profesori, reglementează programul ‘o masă caldă la şcoală’ şi cel de after-school, în instituţiile de învăţământ”, se arată într-un comunicat de presă al UDMR.
UDMR susţine, totodată, necesitatea introducerii Bacalaureatului pe două nivele, după modelul altor ţări din UE, diferenţiat după gradul de dificultate al subiectelor, oferind posibilitatea ca elevul, ca după finalizarea studiilor liceale, să aleagă între Bacalaureatul standard şi cel cu nivel ridicat.
De asemenea, susţine necesitatea introducerii programelor „After-school” şi „O masă caldă la şcoală” în toate unităţile de învăţământ preuniversitar până în 2030, acestea contribuind semnificativ la scăderea ratei abandonului şcolar şi nivelului de performanţă al elevilor.
„Oferim posibilitatea administraţiilor locale ca, în cazul în care decid să înfiinţeze cantine şcolare sau sală de mese, după obţinerea avizelor şi acreditărilor necesare costurile de aprovizionare şi funcţionare ale acestora să poată fi suportate din bugetul de stat, mai precis al Ministerului Educaţiei. Practic, administraţia locală, printr-o investiţie minimă, poate asigura pe termen lung bazele acordării unei mese de calitate pentru toţi copiii din comunitate”, a declarat vicepreşedintele grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Szabo Odon, citat în comunicat.
Modificările propuse de Uniune prevăd, de asemenea, posibilitatea funcţionării claselor şcolare şi cu un efectiv mai mic de elevi şi ar introduce o finanţare integrală a claselor gimnaziale din educaţia alternativă, rezolvând, astfel problemele claselor cu predare în regim Step by Step şi Waldorf.
Astfel, în bugetul Ministerului Educaţiei ar fi prevăzute fonduri separate pentru aceste programe, nu numai la nivelul claselor primare, cum se procedează în prezent.
„Milităm pentru reducerea materiei de studiu, pentru că elevii sunt suprasolicitaţi, iar curricula şcolară va trebui elaborată ţinând cont de adaptarea la specificul vârstei, a capacităţii de asimilare de cunoştinţe noi, fără a realiza o hiperaglomerare a planurilor de învăţământ”, a arătat Szabo Odon, adăugând că Uniunea propune şi reducerea temelor pentru acasă.
O altă prevedere vizează sprijinirea învăţământului dual, dar şi integrarea profesiei de bonă în educaţia timpurie, respectiv în îngrijirea copiilor cu vârste cuprinse între doi şi trei ani, dar şi posibilitatea acordării de tichete pentru creşă de către administraţiile publice locale.