UDMR propune un proiect de lege pentru despăgubirea persoanelor atacate de animale sălbatice

UDMR va propune un proiect de lege ce vizează acordarea de compensaţii persoanelor atacate de animalele sălbatice, în special de urşi, şi susţine demersurile privind schimbarea de optică în managementul faunei sălbatice, au anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Miercurea Ciuc, senatorul Tanczos Barna şi deputatul Korodi Attila.
Iulian Tudor
20 sept. 2018, 12:12
UDMR propune un proiect de lege pentru despăgubirea persoanelor atacate de animale sălbatice

Senatorul Tanczos Barna a arătat că, în momentul de faţă, despăgubirile se limitează doar la pagubele produse în agricultură, UDMR încercând să convingă Ministerul Mediului şi Parlamentul să fie de acord cu plata despăgubirilor pentru vătămările corporale asupra oamenilor sau eventualele decese produse de atacurile carnivorelor mari, în special în cazul ursului.

„Nu se vorbeşte nicăieri despre vătămările corporale cauzate de animalele sălbatice. Omul, dacă pentru a-şi proteja viaţa sau pentru a proteja viaţa celui care este atacat, ucide ursul, comite o faptă penală. Este nereglementată situaţia deceselor şi a despăgubirilor în cazurile respective, similare cu sistemul de asigurări de viaţă, care sunt practicate peste tot. Deci, în aceste domenii cred că este nevoie de schimbări radicale, pregătim proiect de lege în acest sens, în a legifera modul de compensare a suferinţei umane, modul de despăgubiri şi de compensări pentru eventualele decese cauzate de atacurile de animale sălbatice. (…) Din păcate, în momentul de faţă, despăgubirile se limitează la agricultură, dar viaţa umană este din ce în ce mai des pusă în pericol şi este o responsabilitate a statului român de a asigura plăţi compensatorii pentru aceste situaţii neplăcute”, a declarat senatorul Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, şi la acordarea despăgubirilor pentru pagubele produse de animalele sălbatice în culturile agricole se pleacă de la „un principiu total greşit”, susţinând că fermierii ar trebui despăgubiţi la nivelul pierderii suferite şi nu pentru cheltuielile efectuate pe terenul unde s-a constatat paguba.

De asemenea, parlamentarul UDMR a spus că modul în care în ultimii 15-20 ani s-a administrat fondul cinegetic, mai ales în privinţa ursului, este „un faliment total, un dezastru”.

„Este nevoie de o schimbare totală de optică, pe de o parte, în privinţa managementului ariilor naturale în care trăieşte ursul, este nevoie de o schimbare în privinţa responsabilizării şi cointeresării asociaţilor de vânătoare, în a administra în mod corect aceste arii naturale. Este nevoie de plata acestor servicii efectuate de fondurile de vânătoare în protejarea, supravegherea ariilor, în stabilirea efectivelor, în controlul efectivelor. Aceste lucru este un serviciu public oferit de aceste asociaţii de vânătoare şi, pentru acest lucru, statul român, din fonduri proprii trebuie să plătească”, a mai spus Tanczos.

La rândul său, deputatul Korodi Attila a precizat că modificările legislative vor stipula şi prefinanţările pe care consiliile judeţene să le facă pentru acordarea de compensări şi pentru plata relocărilor sau extragerii urşilor periculoşi, urmând ca Guvernul să le deconteze, ulterior.

„Vor fi decizii care să aşeze într-o direcţie normală atât acordarea de compensări cât şi managementul urşilor”, a conchis Korodi Attila.

DailyBusiness
Cum să-ți cureți bijuteriile din aur rapid și natural cu bicarbonat de sodiu
Spynews
Marian Drăgulescu și soția sa, dansul mirilor. Ce piesă deosebită au ales cei doi pentru a deschide petrecerea / VIDEO
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Se schimbă ITP-ul pentru mașinile electrice? Ce trebuie să știe toți șoferii din România. Anunțul vine de la Comisia Europeană
Capital.ro
Marea voce a României s-a stins pe masa de operație. Moartea sa a marcat o țară întreagă
Playtech.ro
Limita de viteză în funcție de permisul de conducere pe care îl ai în buzunar. Restricțiile din Codul Rutier în funcție de tipul de drum
DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Adevarul
Gestul controversat făcut de prietenul lui George Simion în timpul unei dezbateri electorale în Polonia. „Să-l lăsăm pe domnul Karol să explice”
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Mark Stam și Cristian Porcari au câștigat „Te cunosc de undeva” - sezonul 21. Au plecat cu premiul în valoare de 15.000 de euro: „Vă iubim pe toți“
Spynews
Stațiunea din România recunoscută pentru apele sale. O mulțime de turiști aleg să petreacă aici concediul
Evz.ro
Se formează un ciclon în Marea Neagră. Va fi potop săptămâna viitoare
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Ambulanță implicată într-un accident rutier în Cluj: Patru persoane, inclusiv o pacientă, au fost transportate la spital
Cancan.ro
Am făcut calcul complet | Cu câți bani iese la pensie un român, dacă a lucrat 35 de ani cu carte de muncă, în Germania
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Serviciul militar obligatoriu. Cine e vizat de noile modificări majore: Vrem să instruim noile generații
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
El este Octavian, găsit spânzurat cu lesa câinelui, la doar 18 ani. Motivul halucinant din cauza căruia tânărul a decis să-și încheie socotelile cu viața: „Drum lin printre îngeri”
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Anunț esențial pentru toți românii care au contract la PPC, fost ENEL. Ce se întâmplă cu facturile de la 1 iulie 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Regulile de aur care îți pot salva viața. Ghid de supraviețuire în caz de furtună