Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după întrevederea cu premierul Victor Ponta, că Uniunea a decis, prin vot, să nu semneze o eventuală moţiune de cenzură după angajarea răspunderii Guvernului pe despăgubiri.
Kelemen Hunor a arătat că prin această lege nu sunt anulate drepturi ale foştilor proprietari şi că, până în acest moment, nu a văzut niciun text al unei eventuale moţiuni de cenzură.
Şi liderii senatorilor PPDD, Tudor Barbu, au anunţat, marţi, că Partidul Poporului nu va semna moţiunea de cenzură iniţiată după angajarea răspunderii Guvernului pe Legea retrocedărilor.
„Vom avea o poziţie specială. Vom refuza semnarea unei eventuale moţiuni de cenzură iniţiată fie de UDMR, fie de PDL, cum e mai probabil (…) Am decis să nu semnăm, pentru că nu ne putem opune unui document care vine să rezolve o mare parte din probleme, dar nici să lăudăm un Cabinet susţinut în Parlament de cei care au dat legile retorcedării în aceşti 23 de ani, care au dus România într-o pagubă uriaşă”, a spus Barbu.
El a spus că parlamentarii PPDD vor fi prezenţi în sala de plen la angajarea răspunderii, participând la dialog, dar nu vor putea să laude Cabinetul Ponta pentru acest proiect legislativ.
Citeşte şi Ce şanse are Opoziţia să TRÂNTEASCĂ Guvernul Ponta. De ce vor PDL-iştii moţiune de cenzură
Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a anunţat că PDL va încerca să depună o moţiune de cenzură în legătură cu Legea despăgubirilor dacă toate partidele de opoziţie vor agrea acest lucru, menţionând că este vorba despre „o decizie în lucru”.
Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea miercuri, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.