UDMR: Sistemul de vot propus de USL, un TSUNAMI politic

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că sistemul electoral propus de USL este "o catastrofă politică pentru România, un tsunami politic" şi reiterează că, dacă proiectul votat de Senat va trece de Camera Deputaţilor, Uniunea va sesiza Curtea Constituţională.
Romania TV
14 mai 2012, 19:16
UDMR: Sistemul de vot propus de USL, un TSUNAMI politic

„Sistemul de vot propus de USL este o catastrofă politică pentru România, un tsunami politic. 22 de ani a funcţionat un sistem care a asigurat o reprezentare proporţională, a funcţionat bine şi funcţionează bine, indiferent dacă vorbim de vot pe listă sau uninominalul introdus în 2007. Nu este de acceptat şi nu vom susţine un sistem care va da un rezultat dezechilibrat, în condiţiile în care 20-25 la sută din electorat va rămâne fără reprezentare politică în Parlament. Nu putem susţine un astfel de sistem şi, în Camera Deputaţilor, vom aduce toate argumentele posibile pentru a-i convinge pe colegii noştri să nu voteze un astfel de sistem şi să nu începem o perioadă catastrofală. Dacă nu vom reuşi şi proiectul va trece de Camera Deputaţilor, varianta votată de Senat, vom sesiza Curtea Constituţională”, a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a precizat că Uniunea nu are nicio reţinere în a sesiza Curtea Constituţională, „fiindcă sistemul propus de USL nu e corect şi nu foloseşte societăţii româneşti, foloseşte unui singur partid”. „Nu este de acceptat aşa ceva, ca un partid cu 40-45 la sută să poată ajunge la 70 la sută reprezentare în Parlament, iar unul cu 25 la sută voturi la urne ar putea rămâne în afara Parlamentului”, a explicat Kelemen Hunor.

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat, la rândul său, că „e logic că acolo unde există vot uninominal pur nu există prag electoral”, însă atrage atenţia că noua lege electorală poate da posibilitatea unui partid să modifice Constituţia, ceea ce „nu e bine într-un stat democratic”.

„E logic că acolo unde există vot uninominal pur nu există prag electoral. Ori vot uninominal pur, ori prag electoral. Cele două lucruri se bat cap în cap, deci e logică această decizie. Cred că, politic, nici nu ne avantajează, nici nu ne dezavantajează. Sper ca UDMR să treacă de pragul de 5 la sută. Va avea dezavantaje, pentru că vor intra parlamentari singulari sau vor reprezenta partide foarte mici care se vor putea înfiinţa. Va avea un anumit preţ. Dar ceea ce e mai important, va exista un partid, USL, care, dacă va câştiga real undeva la 44-45 la sută, va avea de fapt 55-58 la sută în Parlament. Iar dacă va obţine 50 la sută, va avea peste două treimi (din mandate – n.r.), putând să modifice şi Constituţia, ceea ce nu e bine într-un stat democratic – ca un singur partid sau uniune să poată modifica Constituţia, acolo e nevoie de dialog politic. Nu am discutat încă, această decizie am auzit-o la televizor, în scris acest amendament nu există”, a spus Frunda.

Pe de altă parte, vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat că reprezentanţii Uniunii susţin un sistem de vot mixt, care ar asigura o reprezentare echitabilă.

El a precizat că deputaţii Uniunii sunt împotriva propunerii de modificare a legii electorale – prin introducerea sistemului de vot uninominal pur – „cu sau fără prag electoral”.

„În privinţa legii electorale, poziţia UDMR este foarte clară şi nu de azi, de ieri. La întâlnirile cu colegii de la PDL şi cu ceilalţi colegi din coaliţie am spus foarte clar că cel mai echitabil pentru România (ar fi – n.r.) o lege în care o parte dintre deputaţi şi senatori să fie aleşi uninominal şi o parte pe liste – pentru că atunci voinţa cetăţeanului apare în Parlament”, a spus Borbely.

El a adăugat că legea electorală propusă de USL, cu sistem uninominal pur, funcţionează într-o singură ţară din UE.

„Fiecare ţară din UE şi nu numai şi-a dat seama că o asemenea lege electorală acordă un număr de mandate neproporţional sau rezultate foarte mari pentru un partid sau o coaliţie puternică. Dacă are 53 la sută poate să aibă în Parlament chiar 70 la sută. În al doilea rând, unele partide care pot să aibă până la 10, 15, 20 la sută sprijin electoral nu acced în Parlament, pentru că în toate listele apar pe locul doi sau trei. Nu este echitabil ca voinţa a 10-20 la sută din cetăţeni să nu apară în Parlament”, a arătat Borbely.

El a adăugat că în judeţele unde există comunităţi maghiare mici, precum Arad sau Braşov, care până acum au avut parlamentari UDMR, acestea „în mod clar nu vor mai avea reprezentare”, ca efect al noii legi electorale.

El a precizat că deputaţii Uniunii se pronunţă împotriva proiectului de lege electorală, „cu sau fără prag electoral”.

„Suntem împotriva acestui proiect de lege electorală, cu sau fără prag electoral. Noi am propus şi vom propune şi la dezbateri un sistem mixt în care să poată să fie valorificată voinţa electoratului”, a spus Borbely.

Senatorii au adoptat, în 8 mai, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin