Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care va conduce delegaţia formaţiunii, a declarat că, la fel ca şi în 2011, va propune un sistem electoral mixt, dar nu cel actual.
‘Din punctul nostru de vedere un sistem mixt ar acoperi toate cerinţele. Deci, jumătate sau un pic peste jumătate, în jur de 60-65 la sută din numărul de mandate să fie în colegii uninominale şi restul pe listă naţională, prin care se poate compensa, bineînţeles folosind metoda D’Hondt, repartizarea mandatelor în aşa fel încât din fiecare vot exprimat, acolo unde s-a exprimat acolo să fie şi mandatul. Deci, principiul repartizării proporţionale este important’, a spus Kelemen Hunor.
În legătură cu reducerea numărului de parlamentari, UDMR este de acord cu varianta de 300+ 18 la Camera Deputaţilor şi aproximativ 127 la Senat. ‘După calculele noastre, ca să fie o reprezentare corectă în ceea ce priveşte Senatul, undeva la 127 s-ar putea reduce numărul de senatori. Fiindcă propunerea noastră include şi un număr minim de senatori pentru judeţele mici. Deci, doi senatori pentru judeţele mici, să nu fie niciun judeţ cu mai puţin de doi senatori’, a explicat liderul UDMR.
Delegaţia Uniunii va susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, aşa cum se întâmplă în prezent şi ‘poate fi de acord ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi şi de către Consiliul Judeţean, nu neapărat prin vot direct’.
De asemenea, UDMR propune ca partidele să fie finanţate doar de la bugetul de stat.
‘E adevărat că campaniile electorale nu vor fi aşa de colorate, dar fiecare ştie pe ce sume se bazează şi nu mai apar fel de fel de discuţii şi, după alegeri, fel de fel de întâmplări ciudate, când unii investesc şi vor să recupereze banii din politică, ceea ce este total incorect. Deci, eu cred că o finanţare din partea bugetului de stat, e adevărat că ar fi un efort în plus, dar ar însemna o claritate şi o corectitudine mult mai mare în ceea ce priveşte utilizarea banilor în campanie şi legalitatea deplină a campaniilor electorale, din punct de vedere al finanţării’, a mai spus Kelemen.
La consultările de la Cotroceni, delegaţia Uniunii va prezenta şi soluţiile sale referitoare la criza creditelor în franci elveţieni, respectiv ‘conversia creditelor în valută în lei sau, în cazul în care creşte rata de schimb cu o anumită sumă sau cu anumit procent, atunci dobânzile să fie tăiate’.
Kelemen a spus că acestea sunt soluţii corecte din punctul de vedere al UDMR, încercate în mai multe state. ‘Pe mine nu mă îngrijorează, în acest moment, profitul băncilor. Nu asta este treaba noastră, a politicienilor, să fim preocupaţi în momentele grele de profitul şi pierderile băncilor. Băncile comerciale din România au făcut profit şi când era criza cea mai cumplită (…) Şi mai ales că în România nu sunt foarte multe, comparativ cu alte state, credite luate în franc, în jur de 120-130 de mii de credite sunt în franc. Din acest punct de vedere, cred că este responsabilitatea Guvernului, responsabilitatea Parlamentului, a statului faţă de contribuabili, faţă de cetăţeni, de a găsi o soluţie corectă şi să ţină cont de interesele oamenilor, în primul rând’, a mai spus preşedintele Uniunii.
Delegaţia UDMR pentru consultările de la Cotroceni va fi formată din Kelemen Hunor şi parlamentarii Mate Andras, Marton Arpad şi Borbely Laszlo şi Biro Rozalia.