UDMR vrea desfiinţarea Secţiei Speciale, iar propunerea ca atribuţiile să fie preluate de o structură înfiinţată în Parchetul General este susţinută şi de „colegii din PNL”, după cum afirmă deputatul Csoma Botond.
Parlamentarul UDMR a explicat că nu este de acord ca atribuţiile de investigare ale Secţiei Speciale să revină la DNA, amintind despre cazul procurorilor anticorupţie din Bihor.
„Am văzut la DNA Bihor cum se fabricau dosare judecătorilor care nu erau de acord cu rechizitoriile DNA.
Suntem de acord cu desființarea Secției Speciale, dar le-am spus celor de la USR că nu suntem de acord ca aceste atribuții să revină la DNA. Vrem garanții ca abuzurile petrecute în trecut să nu se repete. Soluția ar fi să se înființeze o structură în cadrul Parchetului general, sub controlul procurorului general sau a adjunctului desemnat de acesta”, a mai spus Csoma Botond (foto) pentru Maszol.ro.
Liderul deputaţilor UDMR a afirmat că şi parlamentarii PNL sunt de acord cu această poziţie.
„Nu trebuie să oferim nici un spațiu șantajului în lupta anticorupție. Vor fi necesare alte negocieri în coaliție înainte să înaintăm un proiect de lege”, a mai spus liderul UDMR, conform sursei citate.
Pe 5 ianuarie, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că desfiinţarea Secției Speciale care anchetează magistrații va fi desființată până la sfârșitul lunii martie printr-o procedură de urgență în Parlament.
Întrebat când ar putea avea loc desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ), Stelian Ion a explicat:
„Am fost întrebat de ce nu am dat ordonanţă de urgenţă pentru desfiinţarea Secţiei speciale, pentru că există o urgenţă categoric. Eu cred că cea mai bună variantă este aceea de a se adopta acest proiect de lege prin Parlament, tocmai pentru a nu vulnerabiliza acest proiect, a nu fi contestat pe motiv că nu sunt respectate prevederile Constituţiei.
Cred că va trece destul de repede acest proiect. Luna martie mi se pare o lună în care sunt convins că e posibil să fie desfiinţată efectiv această secţie şi dosarele să fie repartizate. Ele nu se vor pierde, anchetele nu vor rămâne nesoluţionate, dar după fiecare materie, în funcţie de competenţa fiecărui organ de Parchet, dosarele vor merge către aceste unităţi de Parchet”, a afirmat Stelian Ion, conform News.ro.