Completul de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a citit, vineri, rechizitoriul din dosarul „Gala Bute” şi le-a adus la cunoştinţă inculpaţilor drepturile procesuale. Instanţa a arătat că dacă inculpaţii recunosc în totalitate faptele, limitele pedepsei închisorii se reduc cu o treime.
Elena Udrea nu a recunoscut acuzaţiile în faţa judecătorilor Instanţei Supreme, susţinându-şi în continuare nevinovăţia. Udrea a arătat că nu va merge pe procedura simplificată şi că va depune la dosar noi probe care să îi justifice nevinovăţia, informează România TV.
Udrea a arătat, în faţa instanţei, că înţelege acuzaţiile care îi sunt aduse de către procurori, dar ea alege calea procesului normal şi vrea să dea declaraţii în timpul judecăţii cauzei. Udrea a arătat că dacă alți inculpați din dosar își recunosc vinovăția și cer să fie judecați prin procedură simplificată, spunând „i-am dat șefului banii”, au avantajul că vor rămâne în libertate.
Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul ministru Ion Ariton au arătat şi ei în faţa instanţei că vor să fie judecaţi în procedură normală.
În schimb, Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, şi Dragoş Botoroagă au recunoscut toate faptele de care sunt acuzați în dosarul „Gala Bute”. Cei patru au cerut să fie judecați prin procedură simplificată și astfel, pot beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.
Ştefan Lungu le-a spus magistraţilor că recunoaşte că l-a ajutat pe afaceristul Adrian Gărdean, cel care este acuzat că a dat mită 10% din toate contractele pe care le avea cu Ministerul Dezvoltării, când acesta era condus de Elena Udrea.
Instanţa a stabilit că îi va audia pe inculpaţii care vor judecată prin procedură simplificată.
La finalul procesului de vineri, s-a stabilit un nou termen, 11 noiembrie. Pentru procedura simplificată în care intră cei 4 care și-au recunoscut fapta, s-a rămas în pronunțare.
Citeşte şi: Soluţii pentru evitarea supraaglomerarii puşcăriilor. Elena Udrea propune arestul de weekend
Procurorii spun că omul de afaceri Adrian Gărdean i-ar fi dat o geantă cu 900.000 de euro Elenei Udrea chiar în sediul ministerului.
„Este primul termen de judecată şi probabil, procedural, nu o să dureze foarte mult. Eu nu am cum să merg pe această procedură simplificată pentru că acest dosar despre care, de azi, pot să vorbesc liniştită este un dosar în care trei foşti colaboratori ajunşi în situaţia în care au fost prinşi că au luat bani au sfârşit mai greu recunoscând că au luat bani, dar că i-a dat şefei, Elenei Udrea. În felul acesta, oricine care este prins că greşeşte, că ia o şpagă şi spune că i-am dat şefului are avantajul că rămâne în libertate şi beneficiază de o reducere de pedeapsă conform Codului Penal”, a declarat Elena Udrea la sosirea la ÎCCJ.
Întrebată dacă ceilalţi inculpaţi din dosar vor alege procedura simplificată, fosta şefă PMP a răspuns:
„Vor face cum vor considera de cuviinţă. Evident că o să ne opunem la aşa ceva pentru că trebuie să stea alături de mine în proces pentru a se proba adevărul spuselor lor. Eu am fost arestată 72 de zile pentru că nişte oameni prinşi că au luat bani au spus că au luat pentru Elena Udrea. Cred că trebuie să stea în proces să demonstreze că eu am luat acei bani„, a completat fosta şefă PMP.
Dosarul a trecut de camera preliminară, unde atât la prima judecată, cât şi la contestaţia completului de doi judecători, instanţa a considerat că urmărirea penală a fost legal făcută şi că poate începe procesul.
Din toate cele 16 cereri şi excepţii ale apărării Elenei Udrea, judecătorii nu au admis nici una. În dosar sunt 8 inculpaţi: Elena Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Marius Botoroagă.
Fosta şefă PMP este acuzată de trei infracţiuni de luare de mită, precum şi de abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene
Totodată, într-un mesaj postat pe Facebook, Elena Udrea explică că se va apăra cu toate armele în acest proces.
„De astazi dosarul in care am fost 72 de zile arestata este public. Numit incorect si pe nedrept Gala Bute, (fata de campionul Lucian Bute), in realitate ar trebui sa fie Dosarul Elena Udrea, pentru ca este un dosar in care procurorii au ingramadit in mare viteza acuzatii diverse la adresa mea, tinta fiind fara dubii arestarea.
Abuz in serviciu in conditiile in care nu se precizeaza ce anume am facut eu defectuos, ori nu am facut deloc desi ar fi trebuit sa fac, in ceea ce priveste implicarea MDRT in Gala Bute. Trei luari de mita, pentru care singurele probe sunt declaratiile, mai greu sau mai usor date de fosti colaboratori, care fiind pusi in fata probelor si cu amenintarea arestarii, sfarsesc prin a recunoaste ca au luat bani, dar evident, nu pentru ei ci pentru sef, pentru Elena Udrea! Ceea ce le-a adus libertatea, mie arestarea si, pentru ei in loc de o pedeapsa intreaga, reduceri succesive ale acesteia!
Va dau un exemplu pe care il puteti intelege mai usor: daca o asistenta medicala care lucreaza cu un mare profesor este prinsa ca a luat bani de la pacienti si are de ales intre a fi arestata si condamnata si a spune ca ii dadea de fapt banii profesorului, astfel ramanand libera si eventual chiar cu o pedeapsa mult redusa si chiar fara executare la final, ce credeti ca va face?
De astazi, pot vorbi liber despre acest dosar, despre acuzatii, probe si presiunile facute de procurori pentru a obtine declaratii impotriva mea, care continua si acum.
Fiti siguri ca ma voi apara cu toate armele, nu pentru ca ma consider in general un politician fara greseli ci, pentru ca acest dosar este proba justitiei de tip nou, in care delatiunea este suficienta in inculparea si arestarea unui om„, a scris, vineri, Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.
Citeşte şi: Udrea, atac la Iohannis: VAI de România cu un aşa PREŞEDINTE, MANECHIN la Cotroceni
Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Aceasta se află în prezent sub control judiciar.