„Acum 26 de ani s-a facut o revolutie tocmai ca sa nu mai fim in situatia de a fi ascultati de Securitate si de a trai cu frica faptului ca se stie si ce discutam in casa, in familie. Nu cred ca o hotarare a CCR este ceva care sa tulbure asa de tare societatea si tara, incat sa ne ingrijoram ca nu vom gasi mijloace legale si constitutionale si democratice de a face in continuare ascultari, ca proba in dosare penale, dar fara ca asta sa se faca de un serviciu secret. Serviciul secret nu este organ de cercetare penala, nu ar trebui sa faca aceste ascultari. Nu cred ca este o drama ca trebuie sa gasim mijloace democratice sa obtinem aceste probe, care sunt interceptarile„, a declarat Elena Udrea, la ieşirea de la secţia de Poliţie, unde a semnat controlul judiciar.
Întrebată de jurnalişti dacă va contesta interceptările din dosarele sale, aceasta a explicat că nu este cazul.
„Eu nu am interceptari. Mie mi-este egal si ca s-a dat hotararea si ca nu s-a dat. In dosarele mele nu exista decat denunturi minicinoase. Nu ma ajuta, nici nu ma incurca„, a mai precizat Elena Udrea.
Curtea Constituțională a României (CCR) susține că nicio reglementare din legislația națională în vigoare, cu excepția dispozițiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.
„Or, pornind de la datele concrete din speța dedusă controlului de constituționalitate, Curtea apreciază că reglementarea în acest domeniu nu poate fi realizată decât printr-un act normativ cu putere de lege, iar nu printr-o legislație infralegală, respectiv acte normative cu caracter administrativ, adoptate de alte organe decât autoritatea legiuitoare, caracterizate printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate”, se precizează în motivarea deciziei CCR de a declara ca neconstituțională sintagma „alte organe specializate ale statului” din articolul care reglementează efectuarea interceptărilor.
Plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de „alte organe specializate ale statului”.
CITEŞTE ŞI: Avocatul lui Sorin Oprescu: „Interceptările SRI din dosar vor fi CONTESTATE”