Fostl ministru al Dezvoltării afirmă, într-o declaraţie remisă luni, Mediafax, că subscrie solicitărilor reprezentanţilor societăţii civile care se împotrivesc mutării Halei Matache şi crede că „orice ţară, orice oraş care se respectă are grijă de clădirile de patrimoniu”.
„Mi se pare imposibil ca, la douăzeci şi doi de ani de la căderea comunismului, autorităţile conduse de urmaşii PCR să plănuiască să intre cu buldozere peste Hala Matache”, spune Elena Udrea.
Aceasta susţine că după întâlniri şi consultări iniţiate în mandatul său cu reprezentanţii societăţii civile, cu asociaţii profesionale de arhitectură şi urbanism şi cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a convenit să fie pusă în practică o soluţie care ar fi permis păstrarea Halei Matache pe actualul amplasament, cu câteva zile înainte de încheierea mandatului său de ministru, semnând un aviz pentru PUZ-ul zonei în care se vorbea de obligativitatea implementării acestei soluţii.
„Şi iată că asistăm la situaţia în care Sorin Oprescu s-a răzgândit, s-a sucit, şi vrea să pună hala la pământ. În opinia acestuia, capitala României are bani pentru cea mai costisitoare autostradă din lume, pentru ceasuri de aur şi pentru raţe exotice, dar nu are bani pentru conservarea patrimoniului. Este adevărat că păstrarea istoriei şi identităţii locale este o acţiune costisitoare, dar nimeni nu îşi poate permite să piardă asemenea valori. Nici chiar Sorin Oprescu, deşi pare că singurul obstacol care îi stă în cale în drumul său spre candidatura din partea PSD la Preşedinţia României a rămas Hala Matache. Şi de aceea hala trebuie demolată!”, afirmă Udrea.
Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, joi, că trebuie lămurită situaţia cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti – Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată „exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo”.
„Să lămurim o dată cu Hala Matache. Nu pot să o ţin, domne, pe loc, sunt nişte cheltuieli fantastice, şi atunci o să o mut exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo. Nu fac pe nebunul, chiar asta e distanţa. A fost ideea şi doi ani ani şi jumătate am tot stat în discuţii sterile. Am respectat şi societatea civilă, am prezentat şi planurile, dacă se poate face. Linia de tramvai avea un circuit, dar nu asta ne împiedica, ci infrastructura. Există totuşi o zonă gravitaţională de unde curg dejecţiile, chiar sub hală este o coloană de drenaj care este făcută undeva din anii 1932-1933. Nu a mai umblat nimeni acolo”, a spus primarul general al Capitalei.
Potrivit Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, în urma negocierilor din iulie 2011 dintre Primăria Capitalei, Ministerul Dezvoltării şi ONG-uri s-a convenit ca municipalitatea să continue lucrările blocate pe axa nord-sud a proiectului Berzei – Buzeşti cu condiţia ca Hala Matache să nu fie mutată.