Elena Udrea a precizat la România TV că Alina Bica o va ajunge în curând când vine vorba despre cererile de arestare şi urmărire penală.
Citeşte şi: Alina Bica se întoarce după gratii. Fosta şefă DIICOT a fost arestată preventiv
„Faptul că Alina Bica a fost din nou arestată preventiv, a treia oară, mă gândeam că este în situaţia care mă va ajunge din urmă în curând, eu având vreo 9 cereri de arestare şi urmărire penală în total.
M-a surprins arestarea ei pentru că am crezut că după nebunia din toamnă-primăvară când a debutat această politică penală de arestări preventive care nu a existat în România până acum, lucrurile s-au mai liniştit”, a declarat Elena Udrea la România TV.
Fosta şefă PMP s-a arătat contrariată de faptul că instanţa supremă a decis că nu este un pericol social însă aceasta a fost arestată preventiv a treia oară.
„M-a suprins să constat că se află la a treia arestare preventivă, Alina Bica nu poate fi un pericol social pentru că Înalta Curte a decis în mod definitv, în luna aprilie, că ea nu reprezintă un pericol social (…)
Ea este acuzată tot pentru o faptă de corupţie, considerându-se în aprilie că nu e pericol public, acum, în septembrie constatăm că Alina Bica devine din nou pericol public”, a mai precizat Elena Udrea.
Citeşte şi: Procurori: Alina Bica A GRĂBIT CLASAREA dosarului lui Horia Simu. Mita a primit-o ACASĂ
Fosta şefă PMP consideră că este normal ca pentru cazurile de corupţie inculpaţii să fie cercetaţi în stare de libertate.
„Adrian Năstase, Dan Voiculescu, fostul ministru Păcuraru, încă vreo 9 miniştri au fost judecaţi pentru corupţie în stare de libertate.
Există o practică, cam din toamna anului trecut, pe măsură ce al doilea mandat al lui Traian Băsescu se apropia de sfârşit, care pune mare preț pe arestarea preventivă. Arestarea preventivă ar trebui să se întâmple în cazul violatorilor şi a hoţilor. Şi vedem că cel mai puţin se întâmplă în astfel de situaţii în care se săvârşesc fapte cu violenţă, în care făptuitorii sunt pericol social”, a mai spus Elena Udrea.
Întrebată despre dosarul Microsoft şi implicarea lui Dinu Pescariu în dosar ca denunţător, Elena Udrea a declarat că este „imoral” faptul că cel care denunţă o faptă de corupţie, chiar dacă este iniţiatorul ei, este absolvit de orice vină.
„Avem un raport de conformitate, privind România, al GRECO Grupul statelor împotriva corupţiei, ce a fost aprobat în 2012. În articolul 34 este criticată Romania pentru faptul că absolvă de orice vină denunţătorul care denunţă o faptă de corupţie chiar dacă este iniţiatorul acelei fapte de corupţie. (…)
Pentru acest fapt, Romania e criticata in raportul de conformitate din 2012. (…) Eu înţeleg satisfacţia după 25 de ani în care vorbim despre corupţie la orice nivel (…)înţeleg dorinţa societăţii, aşa în general vorbind, de a se face cumva dreptate şi de a vedea personaje cunoscute cu cătuşe la mâini.
Ce satisfacţie poate să aibă societatea când unii care au iniţiat faptele de corupţie, unii care au intrat în reţele de corupţie rămân în libertate şi cu banii la ei? Acest lucru este imoral”, a adăugat fosta şefă PMP.
Totodată, Elena Udrea a declarat că în România se face abuz de arestarea preventivă.
„Eu am auzit mulţi lideri politici cu dosare penale spunând că în niciun caz nu trebuie modificate aceste coduri. Este o ipocrizie fără margini! Sunt 26 de decizii ale CCR care constată neconstituţionale prevederi ale noilor coduri. (…)
Cred că există şi o practică în aplicarea acestor coduri. Spre exemplu arestarea preventivă nu e obligatorie, e prevăzută în anumite condiţii. Se un abuz de arestare preventivă, aşa cum se face un abuz de a scoate oameni în cătuşe la mâini (…)
„Am fost arestată în Arestul Central şi în puşcărie la Târgşor. La Arestul Central mă scoteau în cătuşe şi mă aduceau la DNA pentru deliciul presei, iar de la puşcărie mă aduceau fără cătuşe.
CEDO condamnă statele care, în arest preventiv şi fără să fie un pericol, persoanele sunt obligate să poarte cătuşe”,a adăugat Udrea.
Întrebată dacă îi este teamă că va fi arestată din nou, Elena Udrea a răspuns:
„Există ţinte, oameni care sunt vânaţi, ori cine declară împotriva lor este scutit de răspundere penală şi poate rămâne cu banii la el„, a apreciat Udrea.
Citeşte şi: Traian Băsescu a vizitat-o acasă pe Elena Udrea: Fostul preşedinte a plecat după 3 ore
Elena Udrea a ajuns miercuri din nou în faţa instanţei supreme. Fostul ministru al Turismului a contestat decizia prin care nu i s-a admis solicitarea de ridicare a controlui judiciar în dosarul „Gala Bute”, însă nici de această dată nu a avut succes.