Daca raspunsul este in favoarea existentei unui conflict intre cele mai importante institutii ale statului, atunci I se da apa la moara lui Basescu. Pana la referendumul pentru demiterea presedintelui, Basescu va bate moneda ca a fost dat jos de dusmanii de clasa. Ca a fost atacat statul de drept, lovitura de stat, mineriade, bla, bla, bla.
Daca raspunsul ii va fi potrivnic, atunci va da vina pe presiunea si amenintarile la care sunt supusi judecatorii Curtii Constitutionale. Asa cum s-a intamplat vineri, cand, inainte de a da verdictul, Aspazia Cojocaru a primit amenintari, informatie provenita chiar dintr-un comunicat oficial al Curtii, judecatorul facand deja plangere la parchet.
Elena Udrea spunea pe o retea de socializare ca referendumul de demitere de peste 3 saptamani va aduce o mare surpriza. Care ar fi aceea? Ca Traian B
asescu nu va fi demis? In ciuda valului de nemultumiri populare?
Unul dintre punctele trecute de USL in cererea de suspendare si insusit de Curtea Constitutionala este si acela ca “presedintele a incalcat sistematic principiul neapartenentei politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala”.
Tot timpul, a fost sustinut de PDL si a sustinut, la randul sau, fostul partid de guvernamant. S-a identificat cu acest partid, pe care, de altfel, l-a condus (pe vremea cand inca nu avusesera loc dezartarile din PNL), intre 2001-2004. De cate ori nu s-a folosit sintagma “Basescu, locomotiva PDL”? De fapt, presedintele si democrat liberalii s-au tras in sus si in jos, in functie de cum au cerut interesele, cazand apoi, gramada, in disgratie.
Se stie ca pe apa ca Boc, la PDL si la Guvern, era doar cu numele, fiindca Basescu era adevaratul lider. “O incercare de a diminua rolul si atributiile primului-ministru”, scriau in motivare judecatorii Curtii. Si de la prezenta de décor a lui Boc I s-a tras lui Traian Basescu. Se baga in toate din ce in ce mai mult, aproape ca un dictator.
S-a substituit premierului Boc, pe care nu l-a lasat sa anunte masurile de austeritate, tinand, personal, sa trimita ghilotina peste tara. Basescu s-a identificat cu PDL atunci cand si-a asumat administrarea tarii pe timp de criza. Tot timpul a fost fata de democrat-liberali ca un tatic grijuliu, iar cand pupilii sai comiteau vreo greseala, ii chema repede la Palat sa-i traga de urechi. Perceptia colectiva a fost ca nu puteau fi interpretati decat la “ pachet”.
In urma alegerilor, USL a castigat alegerile locale la nivel national, cu un scor zdrobitor. Mai mult ca sigur ca situatia de la locale se va reflecta la referendum. Daca Basescu si PDL erau perceputi ca fiind lipiti ca marca de scrisoare, de ce, dupa aproape 8 ani de coabitare, electoratul i-ar trata separat? Care sa fie surpriza care i-ar astepta pe romani? Potrivit sondajului IMAS dat publicitatii zilele trecute, 64,3% dintre participantii la vot sunt pentru demiterea presedintelui.
Surpriza mare la care facea referire Elena Udrea nu ar putea-o da decat rezultatele votului din afara tarii. De curand, ministrul de externe a fost schimbat, dar ambasadorii sunt aceeasi care au organizat alegerile prezidentiale din 2009. Se stie ca Traian Basescu a redevenit presedinte cu ajutorul diasporei. Dincolo de sprijinul nemijlocit al Institutului Cultural Roman, un rol activ in acest demers l-au avut sefii de misiuni diplomatice.
Nu par caraghiosi aceeasi oameni care au trecut pe la guvernare, imbracati in alb imaculat care face trimitere la pace, adevar, puritate (Sebastian Lazaroiu, fostul si actual consilier prezidential facea trimitere la Alba ca Zapada, inca din 2010, pe post de salvatoarea neamului).Aceeasi oameni, sub alta culoare, sub alt partid mai pot pacali oamenii cand, in spatele lor se afla eternul Traian Basescu?