„Subiectul relaţiilor dintre susţinătorii moţiunii „Noul PDL. O Nouă Românie” şi conducerea partidului stă în atenţia publică, chiar dacă personal am încercat să îl închid, declarând, ori de câte ori a fost cazul, că rămân în PDL şi că nu încurajez dizidenţa internă a celor care m-au susţinut în competiţia pentru şefia partidului„, scrie Udrea.
Ea a arătat că, în discuţiilor avute după Convenţia Naţională cu susţinătorii săi, majoritatea acestora s-au pronunţat pentru plecarea din partid. „Nu am încurajat această soluţie. Dimpotrivă, am cerut şi argumentat rămânerea în PDL şi implicarea noastră activă în lupta cu USL, având ca ţintă câştigarea alegerilor viitoare. Nu există nicio strategie de rupere a partidului din partea noastră, însă responsabilitatea unităţii PDL aparţine conducerii actuale, care a participat la alegerile interne având ca principal mesaj unitatea partidului”, susţine fostul ministru.
Pe de altă parte, Udrea arată că este nevoie ca PDL să păstreze electoratul pe care îl are preşedintele Băsescu, acest lucru putând fi realizat printr-o colaborare cu fundaţia Mişcarea Populară, formată la iniţiativa şefului statului. „Cred că o apropiere, la un moment dat, între PDL şi Mişcarea Populară este utilă. La fel ca şi apropierea de celelalte formaţiuni politice de centru-dreapta. Este nevoie de o singură forţă politică puternică, având o singură voce şi un singur mesaj, care să se adreseze acestui electorat de centru-dreapta„, apreciază Elena Udrea.
„În calitate de simplu membru de partid, voi contribui la efortul comun de a reconstrui un PDL puternic, însă răspunderea pentru atingerea obiectivelor asumate de liderii săi (25% la europarlamentare şi 35% la parlamentarele viitoare) aparţine în totalitate actualei echipe de conducere a partidului”, a conchis Elena Udrea în postarea de pe blogul său.
Deputatul PDL Florin Popescu, susţinător al Elenei Udrea la Convenţia Naţională, a afirmat că la alegerile europarlamentare se vede alături de proiectul politic al lui Traian Băsescu, Mişcarea Populară. Potrivit gandul.info, cei din aripa Udrea îşi propun să se separe treptat de partid, inclusiv cu câteva filiale importante ale partidului şi să se alăture Mişcării Populare astfel încât noul partid să candideze la europarlamentarele din acest an.
În vreme ce noua conducere instalată după alegerea lui Vasile Blaga la şefia democrat-liberalilor vorbeşte de sfârşitul conflictelor din partid, vicele Ioan Oltean decretând chiar că „starea de război s-a încheiat”, susţinătorii Elenei Udrea se pregătesc de revanşă şi fac planul ca alegerile europarlamentare de anul viitor să-i găsească sub sigla altui partid structurat atât la nivel parlamentar, cât şi în teritoriu.
Potrivit unor surse democrat-liberale, primul pas ar fi plecarea bucată cu bucată a mai multor deputaţi şi senatori, orizontul de timp fiind de maximum două luni în care „disidenţii” să poată constitui grupuri parlamentare proprii în Camera Deputaţilor şi Senat. Potrivit regulamentelor, grupurile parlamentare pot fi constituite din minimum 10 deputaţi, respectiv 7 senatori.
În paralel, mutări similare ar urma să aibă loc în teritoriu, la o primă strigare pe listă fiind puse, în bloc sau în parte, filiale precum Neamţ, Dâmboviţa, Bacău, Argeş, Arad sau Sibiu.
Mişcarea Populară pusă pe picioare de preşedintele Traian Băsescu nu este în afara acestui plan, apariţia noului partid, pentru care, susţin sursele citate este luată în calcul titularura de Partidul Popular, fiind gândită ca o consecinţă a nevoii de reprezentare ca urmare a aşteptării create de Mişcarea Populară, care se preconizează că îşi va păstra în aceste condiţii statutul de fundaţie. De altfel, în judeţe au început să se organizeze filliale ale MP, în care democrat-liberalii se implică.
Cum proiectul urmează aceeaşi reţetă a ruperii grupului Stolojan de PNL şi constituirii PLD, disidenţii democrat-liberali caută un lider care, asemenea lui Stolojan în 2007, să asigure credibilitatea noii formaţiuni şi un scor bun la europarlamentare. În discuţie este Emil Boc care, spun sursele citate, este în acest moment „în expectativă”.
Liderul PDL Dâmboviţa, deputatul Florin Popescu, unul dintre susţinătorii lui Udrea, evită să vorbească tranşant despre o plecare din PDL. „Nu comentez”, a declarat el, întrebat dacă are în intenţie plecarea din partid. Cu toate acestea, el spune că „în campania pentru europarlamentare mă văd alături de proiectul lui Traian Băsescu”, „În acest moment, Traian Băsescu e în afara PDL”, a adăugat Popescu.