„Mă gândesc la multe în perioada asta. O să vedem. Deocamdată mă mai gândesc, vedem ce voi face. Nu am un răspuns să vă dau acum. Este evident că este o implicare a DNA în activitatea politică, doar şi pentru faptul că sunt anchetaţi în preajma campaniei electorale cu precădere cei din opoziţie, partidul lui Traian Băsescu şi este afectat însuşi fostul preşedinte. Mai puţin partidul domnului Iohannis, de exemplu”, a spus Elena Udrea, la plecarea de la Secţia 2 de Poliţie din Bucureşti, unde a fost pentru procedura din cadrul controlului judiciar impus de procurorii DNA, potrivit news.ro.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a mai spus că a vorbit cu Traian Băsescu după ce procurorii au pus-o din nou sub control judiciar, însă nu i-a cerut sfatul pentru că ea este „un om cu experienţă în dosare penale, mai mult chiar şi decât preşedintele Traian Băsescu”.
Udrea a adăugat că va cere, în curând, schimbarea programului de control judiciar, pentru că intenţionează să nu lipsească de la cursurile de master în specializarea consiliere pastorală la care s-a înscris la Cluj-Napoca.
„O să fac o solicitare la secţia de Poliţie în aşa fel încât să fiu şi la cursuri, să şi semnez aici când este cazul. (…) Le fac nu pentru CV, ci pentru că îmi doresc să activez direct şi personal în cadrul acelei asociaţii de psihologie şi religie în care îmi propun ca cei care au probleme de orice natură să şi le poată rezolva şi cu ajutorul practicii religioase, a credinţei şi cu ajutorul psihologiei. Pentru asta, cursul de master de consiliere pastorală pe care eu îl fac este foarte util”, a mai spus Udrea.
Elena Udrea a fost pusă, în 22 septembrie, sub control judiciar de procurorii DNA, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, fiind acuzată de cinci infracţiuni de spălare de bani.
În acelaşi dosar a fost pusă sub control judiciar şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu. Ea este acuzată de instigare la abuz în serviciu şi la spălare de bani.
Tot sub control judiciar, în aceeaşi cauză, au fost inculpaţi fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Gheorghe Nastasia, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, şi omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu.
„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăţi care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, susţin anchetatorii.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească ţara şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, potrivit DNA.