Elena Udrea îl informează pe Klaus Iohannis că „Partidul Mişcarea Populară intenţionează să introducă un amendament la o lege deja existentă în Parlament prin care persoanele fizice să poată să-şi convertească împrumuturile din valută în moneda naţională folosindu-se cursul de la momentul acordării creditului plus/minus 20%, punând astfel în acord legislaţia naţională cu directiva europeană 17 pe 2014 care reglementează tocmai aspectele legate de fluctuaţiile cursurilor de schimb ale monedelor”.
Citeşte şi: Elena Udrea, atac la Iohannis: Este RANCHIUNOS. Nu vrea să discute cu cei care nu sunt lingușitori
Udrea avertizează că „această propunere nu rezolvă însă problema mare a creditelor bancare neperformante” şi cere consultări la Palatul Cotroceni pe această temă.
Citeşte şi: CURS BNR 20 ianuarie: Francul elveţian scade după trei zile de creşteri MASIVE
„Pentru că beneficiaţi de un nivel al încrederii populare extrem de ridicat şi pentru că am observat apetenţa dumneavoastră pentru decizii politice consensuale, Partidul Mişcarea Populară vă solicită să iniţiaţi o nouă serie de consultări cu partidele politice (parlamentare sau neparlamentare, dar care au fost validate prin vot de români) pentru a genera un acord acţional faţă de această problemă (problema creditelor neperformante n.red.)”, se arată în scrisoarea transmisă marţi de şefa PMP şefului statului.
Vă prezentăm conţinutul integral al scrisorii transmise de PMP
Administraţia Prezidenţială
Domnului Klaus Werner Iohannis,
Preşedintele României.
Domnule Preşedinte, evoluţiile de pe pieţele financiare din ultima perioadă, mai ales valorizarea accentuată a francului elveţian în raport cu moneda naţională, au evidenţiat, poate mai mult ca niciodată de la ieşirea României din recesiune economică în anul 2011, fragilităţile sistemului bancar românesc şi pericolele sociale şi economice pe care acestea le generează.
Conform datelor oficiale ale Băncii Naţionale a României, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, existau restanţe la creditele bancare în valoare de 10,820 de miliarde de lei la împrumuturile în moneda naţională şi de 15,998 miliarde de lei la împrumuturile la creditele acordate în valută. În total, vorbim de aproape 6 miliarde de lei (peste 4% din Produsul Intern Brut) în credite pe care românii, din varii motive, nu mai pot să le achite. În total 178.187 din 825.921 de credite acordate aveau întârzieri la plată de peste 30 de zile. Adică 21,57% dintre împrumuturi se dovedesc a fi neperformante. Acestea sunt cele mai mari cifre din întreaga Uniune Europeană, în condiţiile în care nivelul performanţelor bancare este comparabil cu cel din ţări africane în curs de dezvoltare.
Pe acest fond, devalorizarea monedei naţionale nu va face decât să crească numărul împrumuturilor care nu mai sunt plătite sau au întârzieri foarte mari la plată. Bomba socială şi economică stă să explodeze, putând avea efecte catastrofale mult mai mari decât cele din perioada de criză economică internaţională.
Vă informez, domnule Preşedinte, că Partidul Mişcarea Populară intenţionează să introducă un amendament la o lege deja existentă în Parlament prin care persoanele fizice să poată să-şi convertească împrumuturile din valută în moneda naţională folosindu-se cursul de la momentul acordării creditului plus/minus 20%, punând astfel în acord legislaţia naţională cu directiva europeană 17 pe 2014 care reglementează tocmai aspectele legate de fluctuaţiile cursurilor de schimb ale monedelor.
Această propunere nu rezolvă însă problema mare a creditelor bancare neperformante. Punerea sa în aplicare ar amâna declicul previzibil al instalării unei crize bancare în România, nu ar fi însă un paleativ absolut.
Domnule Preşedinte,
Pentru că beneficiaţi de un nivel al încrederii populare extrem de ridicat şi pentru că am observat apetenţa dumneavoastră pentru decizii politice consensuale, Partidul Mişcarea Populară vă solicită să iniţiaţi o nouă serie de consultări cu partidele politice (parlamentare sau neparlamentare, dar care au fost validate prin vot de români) pentru a genera un acord acţional faţă de această problemă.
Rolul statului este acela de a reglementa în aşa fel încât să genereze stabilitate şi prosperitate pentru cetăţeni. Această situaţie a creditelor neperformante poate genera un colaps al sistemului bancar, dar şi ruinarea vieţii a sute de mii, dacă nu milioane de români care au luat împrumuturi sau au girat pentru acestea. În plus, fără creditare, România ar putea ajunge din nou în recesiune şi statul ar trebui să intervină (aşa cum s-a întâmplat în 2009, prin împrumutul de la FMI) pentru a salva băncile.
De aceea, această propunere pe care v-o adresăm, domnule Preşedinte, este cât se poate de importantă şi urgentă. Nu este un demers politic cu caracter electoral sau populist. Este rezultatul unei analize serioase şi profunde a fenomenului şi a posibilelor sale efecte nocive pentru societate, în ansamblul ei, şi pentru economia naţională. Neglijarea acestei problematici ar face din dumneavoastră părtaş la un posibil eşec economic de mari proporţii. De aceea, noi, reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară, sperăm, domnule Iohannis, că veţi găsi înţelepciunea de a da curs propunerii noastre şi de a răspunde astfel aşteptărilor românilor care v-au votat pentru a le rezolva problemele sau pentru a genera suficientă tracţiune la nivelul clasei politice în acest sens.
Vă mulţumim pentru înţelegere şi suntem convinşi că înţelegeţi pericolul uriaş în care se află România şi că veţi acţiona corect.
Elena Udrea,
Preşedinte al Partidului Mişcarea Populară
20 ianuarie 2015