Astfel, Elena Udrea, Ion Ariton și Rudel Obreja vor continua în starea de control judiciar.
Judecătorii nu îi permit nici să părăsească ţara fără acordul instanţei. Udrea a mai cerut ca rechizitoriul dosarului său să fie refăcut, pe această solicitare aşteaptă încă un răspuns.
„Se menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii : UDREA ELENA – GABRIELA ; OBREJA RUDEL, BREAZU LIBERIU TUDOR, TOPOLICEANU ANA MARIA, BOTOROAGĂ DRAGOŞ MARIUS, ARITON ION, Dispune emiterea adreselor prevăzute de art.215 alin.5 Cod procedură penală.
Respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de inculpatul ARITON ION privind revocarea măsurii preventive a controlului judiciar şi, în subsidiar, de înlăturare a obligării de a nu părăsi teritoriul ţării fără încuviinţarea instanţei, măsură prevăzută de art. 215 alin.2 lit. a Cod procedură penală.
Respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de inculpata UDREA ELENA – GABRIELA de înlăturare a obligării de a nu părăsi teritoriul ţării fără încuviinţarea instanţei, măsură prevăzută de art. 215 alin.2 lit. a Cod procedură penală. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, se arată în minuta instanţei.
Elena Udrea ceruse să i se ridice controlul judiciar, argumentând că nu reprezinta un pericol să fugă din ţară.
„A fost termen doar pentru verificarea măsurii de control judiciar. (…)
Argumentele sunt aceleaşi. Sunt parlamentar în Parlamentul României cu drepturi depline. Dacă sunt de 4 ori pe săptămână la Parlament în ochii dumneavoastră, m-am gândit să nu vă mai chem şi de două ori pe săptămână la Poliţie să mă filmaţi şi acolo.
Dacă sunt de 4 ori pe săptămână în Parlament este clar că sunt în Bucureşti şi în ţară. E complicat, suntem în UE, dacă fugi te aduc în 3 ore de oriunde din Europa, mai ales în cazul unui parlamentar eu, domnul ministru Ariton.
Ai activităţi parlamentare în afara ţării, poţi fi parlamentar să votezi legi importante în ţară, dar nu poţi pleca cu comisia în Bulgaria spre exemplu. Bun, au fost argumente, dar instanţa este suverană şi decizia îi aparţine”, a declarat Elena Udrea la ieşirea de la ÎCCJ, înainte de decizia instanţei.
Citeşte şi: Dosarul GALA BUTE: Elena Udrea îi cheamă ca MARTORI pe Emil Boc şi Cătălin Predoiu
Totodată, fosta şefă PMP a vorbit şi despre faptul că reprezentanţii Consiliului Europei s-au arătat îngrijoraţi de condiţiile din puşcăriile româneşti.
„Am citit acum o ştire că cei de la Consiliul Europei sunt îngrijoraţi de condiţiile din aresturile şi închisorile din România. Probabil vor trebui chemaţi cei de la Comitetul împotriva torturii din nou în ţară să vadă care sunt condiţiile de aici, să vadă ce se întâmplă cu cei din arest preventiv”, a adăugat fosta şefă PMP.
Fostul ministru Elena Udrea, aflată sub control judiciar, în dosarul „Gala Bute” va afla vineri dacă această măsură în cazul său va fi ridicată. Tot judecatorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor decide vineri şi dacă fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, va scăpa de arestul preventiv pentru luare de mită.
Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a respins, in luna august, cererea Elenei Udrea de ridicare a masurii preventive, dar decizia nu era definitiva.
Iar in cazul fostei sefe a DIICOT, ea a fost arestata preventiv in 2 septembrie, alaturi de fostul sef al ANAF, Serban Pop. Cei doi sunt acuzati ca au primit mita de la omul de afaceri Horia Simu pentru a-l favoriza intr-un dosar DIICOT. Potrivit avocatei Alinei Bica, denuntatorul ar fi chiar fostul consilier Ionut Mihailescu.