„Preocuparile actualului guvern USL nu inceteaza sa ma uimeasca. Dupa ce anul trecut, Uniunea nu a fost de acord cu revizuirea Constitutiei, spunand ca nu este necesara, iata ca in decurs de doar cateva luni, punctul lor de vedere s-a schimbat radical (…) Tot ceea ce trebuia USL să facă era punerea in aplicare a referendumului din 2009, atunci cand românii au decis, în procent de peste 85% , micşorarea numărului de parlamentari la 300 şi Parlamentul unicameral, dar şi să accepte scurtarea mandatului preşedintelui la 4 ani”, scrie Udrea pe blog, adăugând că revizuirea Constituţiei trebuie să urmeze unele etape de negocieri:
„Cred că revizuirea Constituţiei este necesară. Dar acesta este un proces care nu trebuie făcut pe genunchi, rapid, ci urmare a unor etape de negocieri şi dezbateri, care să implice în mod obligatoriu societatea civilă şi la sfârşitul cărora, orice român să ştie ce articole din Constitutie vor fi modificate. Singurul motiv pentru care USL a venit acum cu ideea de a revizui Constituţia este pentru că nu e in interesul său să se vorbească despre ce a făcut în cele 6 luni de când se află la guvernare”.
Potrivit Elenei Udrea, adevăratul scop al USL ar fi acela de a controla deciziile CCR.
„Prin modificarile pe care le propun, ceea ce se vede de la o poştă este preocuparea USL de a subordona Curtea Constituţională. Practic, actuala Putere vrea să dea dreptul Parlamentului de a invalida deciziile CCR. România nu ar face altceva decât să se intoarca la Constituţia lui Ion Iliescu din 1991, atunci cand Parlamentul putea sa schimbe hotararile Curtii dupa bunul plac. Iar intre a modifica deciziile CCR si a interveni asupra deciziilor altor instante judecătoreşti este doar un pas. Nu m-ar mira ca în scurt timp, USL sa decidă că Parlamentul are dreptul de a interveni asupra deciziilor de condamnare în instanţă ale unor membri ai PSD sau PNL”, spune fostul ministru al Dezvoltării.
„Sub nicio formă nu trebuie repetată situaţia din 2003, atunci când actualul puşcariaş Adrian Năstase, pe fondul conflictului cu preşedintele de atunci, Ion Iliescu, a dictat forma actuală a Constituţiei care azi nu mai corespunde realitaăţilor sociale şi politice”, conchide Udrea.