Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat marți, din nou, judecarea contestației Elenei Udrea față de menținerea controlului judiciar în dosarul ”Gala Bute”, după o nouă cerere de abținere a completului. La termenul de marți de la Instanța supremă, s-a formulat o nouă cerere de abținere a completului de judecată, admisă ulterior și astfel cauza a fost trimisă spre repartizare aleatorie.
UPDATE Elena Udrea a revenit la ora 11.00 pentru a afla dacă scapă de controlul judiciar. Solicitarea fostului lider PMP nu a fost însă judecată şi urmează a se stabili un nou termen.
„Asta este legea, o să primim un nou termen„, a spus Udrea. Udrea a negat că intenţionează să plece în străinătate. „Nici nu îmi trece prin cap. Începe Parlamentul, am foarte multe lucruri de făcut, îmi propun să am câteva iniţiative legislative, să votez Codul Fiscal…”, a explicat Udrea.
Fostul ministru a arătat că vrea să iniţieze şi un proiect de lege privind domeniul sănătăţii, în urma dezbaterilor din ultima vreme legate de legalizarea şpăgilor pentru medici. „Cred că este umilitor să legalizezi şpaga la medici (…) Văd că şi prin Guvern şi-au mai dat sema că este o gafă de proporţii. Nu aceasta este soluţie. Arată un Guvern slab„, a comentat Udrea.
___________________________________________________________________
În 4 august, Elena Udrea a declarat în faţa instanţei că vrea să scape de măsura preventivă a controlului judiciar pentru că îşi doreşte o viaţă normală, plângându-se că se simte „vânată”, deoarece este fotografiată non-stop.
„Înţeleg că judecătorii s-au abţinut. Ne vedem la 11.00 pentru a vedea dacă s-a admis cererea de abţinere”, a declarat Elena Udrea, marţi, la ieşirea de la instanţa supremă.
Citeşte şi: Udrea: Vor trece încă 26 de ani şi România va rămâne tot la coada civilizaţiei
Până în prezent, solicitările fostului ministru de ridicare a controlului judiciar nu au fost judecate din cauză că judecătorii cărora le-a fost repartizată cauza s-au mai pronunțat și în alte rânduri asupra cererilor acesteia.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.