UE a aprobat scannerele corporale

Scanerele corporale pe aeroporturi au primit girul UE. Comisia europenă a dat asigurări că sănătatea şi viaţa privată a pasagerilor vor fi, astfel, garantate. Noua reglementare va intra în vigoare la începutul lunii decembrie, dar nu obligă statele din blocul comunitar să le folosească.
Romania TV
14 nov. 2011, 21:08
UE a aprobat scannerele corporale

Scanerele corporale se bazează pe tehnologia undelor de mare frecvenţă, care pot pătrunde prin materiale poroase. Se afirmă că undele pot penetra pielea, dar nu pătrund adânc în corp şi, ca atare, nu ar fi nocive pentru organismul uman. Există, totuşi, studii care susţin că tehnologia afectează structura ADN a tegumentului şi declanşează cancerul de piele.

Deşi criticate de militanţii pentru drepturile civile, care invocă necesitatea protejării intimităţii călătorilor, scanerele corporale au fost introduse pe aeroporturile din Statele Unite în 2008.

Mai multe ţări europene, între care Olanda, Franţa şi Marea Britanie, au recurs la ele după ce un terorist din Nigeria a încercat să arunce în aer un avion de pasageri american în ziua de Crăciun 2009. Germania a refuzat să autorizeze anul trecut scanerele corporale, după ce aparatele testate pe aeroportul din Hamburg asupra a circa 800 de mii de pasageri au dat alerte false în proporţie de 70 la sută.

În luna iulie, Parlamentul European a cerut Comisiei interzicerea controalelor cu raze X şi înlocuirea aparatelor cu scanerele ce folosesc noua tehnologie. Ţările care vor instala acest tip de scanere trebuie să garanteze dreptul la viaţă privată al pasagerilor. Astfel, imaginile prelevate nu vor putea fi înregistrate, copiate sau imprimate, iar personalul care vizualizează aceste imagini va trebui să stea într-o încăpere separată, izolată de pasageri.

Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) a avertizat în legătură cu „potenţialele riscuri grave pentru sănătate” pe care le presupun aceste scanere, într-o scrisoare adresată în aprilie biroului de ştiinţă şi tehnologie al Casei Albe.

În această scrisoare, biochimistul John Sedat şi colegii săi arată că cea mai mare parte a energiei provenite de la aceste scanere este absorbită de piele şi de ţesuturile subcutanate.

„Doza nu este periculoasă dacă este răspândită în tot corpul, dar pentru piele, aceasta ar putea fi un pericol crescut”, scriu oamenii de ştiinţă.

Biroul de ştiinţă şi tehnologie al Casei Albe a răspuns în această săptămână acestor îngrijorări, afirmând că aceste scanere au fost „testate în profunzime” de agenţiile guvernamentale americane şi respectă normele de securitate.

Dar pentru John Sedat răspunsul oficial este „foarte insuficient”, iar cercetătorii de la UCSF pregătesc un dosar cu argumente pe care să îl trimită Casei Albe.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gigantul industrial care va veni în România în acest an. Va avea sediul aproape de autostradă și o deschidere rapidă către țări importante din Europa
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina: 150 de militari eliberați de fiecare parte
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol