CRIZA IMIGRANŢILOR. Cotele OBLIGATORII de refugiaţi, votate în Consiliul JAI. Câţi imigranţi va primi România

Uniunea Europeană a ajuns cu "o largă majoritate" la un acord privind repartizarea pe bază de cote a 120.000 de refugiați. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului JAI, planul fiind respins doar de Cehia, Slovacia, România și Ungaria. În urma adoptării planului, ale cărui detalii nu au fost încă făcute publice, România ar urma să primească în primă fază peste 6.000 de refugiaţi, potrivit primelor calcule. O altă socoteală arată că la noi în ţară ar putea să ajungă peste 4800 de imigranţi.
Romania TV
22 sept. 2015, 15:49
CRIZA IMIGRANŢILOR. Cotele OBLIGATORII de refugiaţi, votate în Consiliul JAI. Câţi imigranţi va primi România

Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea de marţi, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi, a anunţat preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE.

Principalii oponenţi ai planului privind cotele obligatorii de refugiaţi – Cehia, Ungaria şi Slovacia – au fost depăşiţi în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunţat la obiecţii, potrivit EUObserver.

BBC graphic showing how many migrants each EU country is being asked to take - September 2015

România ar urma să primească, în primă fază, 6.351 de refugiați. Potrivit unui alt calcul, în România ar urma să sosească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marţi de Consiliul JAI. Numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului s-ar ridica, astfel, la 4.837.

În analizarea propunerilor făcute de Comisia Europeană sau de Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Consiliul UE ia decizii pe baza „dublei majorităţi calificate” – 55% din statele membre UE (16 din 28), reprezentând cel puţin 65% din populaţia totală a UE.

Astfel, minoritatea care poate bloca decizia trebuie să fie de cel puţin patreu state reprezentând peste 35% din populaţia UE.

Vicepremierul Gabriel Oprea, la Consiliul JAI: Cotele obligatorii nu reprezintă o soluţie viabilă la problema refugiaţilor

Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis miniştrilor de interne europeni şi reprezentanţilor Comisiei Europene faptul că România este solidară cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiați şi tocmai de aceea, încă de la primele dezbateri pe tema solidarității și responsabilității, Guvernul României şi-a manifestat disponibilitatea şi a decis preluarea prin relocare a unui număr de 1705 refugiați din Italia și Grecia și 80 refugiați din afara Uniunii Europene (în total 1785 refugiați).

În intervenţia sa, ministrul de interne român a susţinut că România îşi menţine punctul de vedere conform căruia mecanismul de relocare internă a refugiaţilor trebuie să aibă un caracter voluntar, fapt pentru care va vota împotriva impunerii unor cote obligatorii.

„România susține eforturile vizând identificarea unor soluții viabile și durabile în gestionarea fenomenului migrației cu care se confruntă Uniunea Europeană și reiterează angajamentul față de principiul solidarităţii. Reamintind Concluziile Consiliului European din 25-26 iunie 2015, prin care statele membre și-au manifestat solidaritatea față de persoanele aflate în nevoie de protecție internațională, pe baza principiului voluntariatului, România consideră că impunerea unor cote obligatorii nu reprezintă o soluție viabilă la problema refugiaților. Sunt tratate, astfel, doar simptomele imediate şi nu cauzele fenomenului. O provocare de asemenea anvergură nu poate fi rezolvată prin impunerea unui sistem automat de redistribuire a imigranților. Este absolut necesar să se țină seama de specificitățile fiecărui stat membru și de capacitatea sa efectivă de primire și integrare a imigranților”, a afirmat vicepremierul Gabriel Oprea în intervenţia sa din cadrul Consiliului JAI.

Vicepremierul Gabriel Oprea a reafirmat disponibilitatea de a crește contribuția României la activitățile FRONTEX şi a apreciat ca imperios necesară intensificarea măsurilor de combatere a traficului ilegal de migranți, de identificare a unor soluții concrete în țările de origine și de tranzit, prin intermediul EUROPOL, FRONTEX și a Biroului de Ajutor European pentru Azil. Totodată, acesta a subliniat nevoia unei mai mari implicări din partea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), dar și din partea societății civile prin ONG-urile specializate.

Ministrul francez de interne, Cazeneuve, a declarat, după adoptarea planului, că este de acord cu omologul său german, De Maiziere, asupra faptului că Europa „nu poate prelua toţi refugiaţii din taberele din Liban, Iordania şi Turcia” şi a subliniat că Uniunea Europeană are nevoie de un mai bun control la graniţele sale.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Cât ar costa statul român găzduirea refugiaţior

Pe 14 septembrie, Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne a ajuns la un acord privind distribuirea în statele membre a 40.000 de imigranţi extracomunitari cu statut de refugiat ajunşi în Grecia şi Italia, dar nu reuşise să ajungă la un acord privind distribuirea imigranţilor conform cotelor propuse de Comisia Europeană.

Consiliul European stabilise in iulie distribuirea a 32.256 de imigranti cu statut de refugiat. De asemenea, s-a stabilit ca cifrele sa fie actualizate in decembrie 2015 pana la limita totala de 40.000 de persoane. Tarile care vor participa la acest mecanism vor primi cate 6.000 de euro pentru fiecare imigrant acceptat.

In cadrul acestei scheme initiale de relocare, Romania ar urma sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari.

Parlamentul European a aprobat, joia trecută, în procedură de urgență și cu amplă majoritate propunerea făcută în 9 septembrie de Comisia Europeană și care presupune redistribuirea a 120.000 de azilanți aflați deja pe teritoriul Italiei, Greciei și Ungariei către alte state membre.

Rezoluția a fost aprobată cu 372 de voturi pentru, 124 împotrivă și 5 abțineri. Comisia Europeană a salutat atunci Parlamentul European, pentru ‘viteza sa de reacție’, apreciind că astfel s-a deschis calea către adoptarea planului şi în cadrul Consiliului JAI, din 22 septembrie.

Procedura de urgență, stipulată în articolul 154 din Regulamentul de procedură, a fost propusă de președintele legislativului european Martin Schulz și aprobată de plen la deschiderea sesiunii.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Engie, anunț important pentru toți clienții. Ce se va întâmpla pe 24 ianuarie
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Mark Rutte clarifică: Aderarea Ucrainei la NATO nu depinde de voința Rusiei
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București