‘Numai prin gestionarea eficientă a frontierelor noastre externe vom putea reveni la normalitate în cadrul spațiului Schengen’, a mai menționat acesta, în declarația sa.
Noua structură este răspunsul pe care Comisia Europeană l-a găsit în timpul crizei provocate de valul de migranți, când a observat deficiențe grave în gestionarea acestui aflux la frontierele maritime ale Greciei.
Statele membre vor continua să administreze granițele proprii în activitatea de zi cu zi, dar, dacă granițele externe ale UE se vor afla sub presiune, atunci autoritățile naționale vor putea cere ajutor de la Agenția europeană pentru paza granițelor și a zonelor de coastă (EBCG), o unitate ce va dispune de o rezervă de 1.500 de membri, efective puse la dispoziție de statele membre, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Ministrul de Externe german nu doreşte o integrare mai avansată în Uniunea Europeană
Agenția va sprijini Comisia Europeană în coordonarea fluxurilor migratorii și va oferi asistență în operațiunile de căutare și salvare a migranților în zona Mării Mediterane. Activitatea sa va putea începe în luna octombrie.
Comisia Europeană a propus în luna decembrie crearea acestei unități, dar inițiativa a fost primită inițial cu rezerve de unele țări care se tem că ea va interfera prea adânc cu competențele interne ale statelor.