Liderii europeni consideră că intervenţia trupelor ruse în Crimeea este un act de agresiune la adresa Ucrainei. „Consiliul condamnă violarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Se cere retragerea armatei ruse în spaţiile de staţionare prevăzute în Acordul de la Kiev din 1997 şi să permită imediat accesul observatorilor internaţionali ai OSCE şi ONU. Consiliul condamnă organizarea unui referndum în Crimeea şi constată că această acţiuni contravine Constituţiei Ucrainei”, a arătat Traian Băsescu.
Uniunea Europeană îşi propune să se implice activ într-un proces de bune oficii care să detensioneze situaţia din Ucraina, în protejarea minorităţilor din Ucraina şi organizarea de alegeri libere şi corecte în această ţară. Consiliul European a adoptat o serie de sancţiuni imediate la adresa Rusiei: suspendarea negocierilor privind acordul pentru vize cu Rusia şi a negocierilor privind noul acord Uniunea Europeană-Federaţia Rusă; statelor UE membre ale G8 (Franţa, Italia, Germania şi Marea Britanie) li se recomandă să nu mai participe la summitul G8 de la Soci.
Consiliul European a cerut începerea negocierilor Ucraina-Rusia, iar rezultatele să apară în următoarele două săptămâni, până la următoarea reuniune a acestui for. În caz contrar, va fi aplicat un alt set de sancţiuni: restricţii de călătorie pentru anumiţi demnitari ruşi, anularea summitului UE-Rusia, îngheţarea activelor ruseşti în UE, adică depozite bancare, bunuri, acţiuni. „Când mă gândesc că au cumpărat aproape toată Coasta de Azur, cred că e cutremurător”, a spus Traian Băsescu râzând.
În cazul continuării destabilizării Ucrainei de către Rusia, va fi aplicat un alt set de sancţiuni, „de largă cuprindere”, în domeniile energiei, comerţului, relaţiilor financiare şi exportului de armament.
De asemenea, s-a convenit asupra unor măsuri de sprijin pentru Ucraina. Astfel, vor fi alocate 11 miliarde de euro pentru Ucraina pe termen lung, cu fonduri provenite de la Comisia Europeană, BEI şi BERD. „În cel mai scurt timp se va semna Acordul de Asociere urmând ca în perioada următoare să se semneze şi Acordul de liber schimb”, a precizat Băsescu. De asemenea, va fi suplimentată consistent cota Ucrainei pentru burse Erasmus şi vor fi luată măsuri de interconectare cu ţările UE ce pot furniza energie electrică şi gaze Ucrainei. Totodată, au fost reconfirmate angajamentele UE faţă de Moldova şi Georgia.