UE anunţă al patrulea set de sancţiuni aplicate Rusiei, coordonându-se astfel cu SUA și cu alți aliați G7, în scopul golirii resurselor din care Kremlinul alimentează războiul declanşat în Ucraina.
„Vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru izolarea și mai mult a Rusiei și care să golească resursele pe care le folosește pentru a finanța acest război barbar”, a spus Ursula von der Leyen, potrivit Reuters
Alături de alți aliați occidentali, inclusiv SUA, blocul comunitar a luat decizia de a revoca statutul comercial al Rusiei de „națiunea cea mai favorizată”. Acest lucru ar da Uniunii Europene posibilitatea să interzică sau să impună tarife restrictive asupra mărfurilor rusești.
Ca primă măsură, UE va interzice importurile de produse din fier și oțel.
Von der Leyen a precizat că UE face demersuri şi în direcţia suspendării drepturilor pe care Federaţia Rusă le are ca membru al Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.
„Ne vom asigura că Rusia nu poate obține finanțare, împrumuturi sau orice alte beneficii de la aceste instituții. Rusia nu poate încălca grosolan legea internațională și în același timp să se aștepte că poate beneficia de privilegiile de a fi parte a ordinii economice internaționale”, a spus von der Leyen.
Aliații G7 vor încerca, săptămâna viitoare, să se coordoneze pentru a lua în vizor „prietenii” lui Putin și se vor strădui să se asigure că Rusia și elitele sale nu vor avea acces la activele cripto pentru a ocoli sancțiunile. Înaltul diplomat al UE Josep Borrell a adăugat că înaintează propuneri pentru includerea pe lista neagră a mai multor oligarhi, oameni de afaceri și companii din Rusia.
Uniunea Europeană va interzice în mod specific exporturile către Rusia de bunuri de lux, măsură menită să afecteze elita rusească. Potrivit lui Borrell, noile sancțiuni ar urma să vizeze persoanele care activează în industria siderurgică, precum și alte persoane care furnizează servicii financiare, produse militare și tehnologie statului rus.
„Cu aceste sancțiuni, vom continua să urmărim oligarhii, elitele afiliate regimului, familiile lor și oamenii de afaceri importanți, care sunt implicați în sectoare economice care oferă o sursă substanțială de venituri regimului de la Kremlin”, a spus Borrell, fără a preciza, însă, când vor fi adoptate noile sancţiuni.
În cele din urmă, blocul comunitar va interzice noi investiții europene în sectorul energetic din Rusia.
„Această interdicție va acoperi toate investițiile, transferurile de tehnologie, serviciile financiare, etc. pentru explorare energetică și producție – și astfel va avea un mare impact asupra lui Putin”, a spus von der Leyen.
Importurile de bunuri din UE însumau 145 de miliarde de euro în 2019, potrivit Eurostat, dintre care 101 miliarde de euro care erau pentru petrol și gaze.