În adoptarea de eventuale noi sancţiuni împotriva Rusiei, Uniunea Europeană trebuie să aibă în vedere ca aprovizionarea ei cu energie furnizată de această ţară să nu fie afectată, a apreciat miercuri comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, susţinând în schimb ideea ca Rusiei să nu i se acorde asistenţă tehnică pentru exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale din zona arctică, consemnează agenţia Reuters.
‘Mereu am susţinut ca furnizarea de energie din Rusia – petrol, gaze, uraniu – să nu fie inclusă pe lista sancţiunilor‘, a amintit comisarul european pentru energie, propus de cancelarul german Angela Merkel să devină comisar pentru comerţ în noul Executiv european.
Citeşte şi Marea Britanie continuă să exporte arme către Rusia
Declaraţia sa survine după ce miniştrii europeni de externe, reuniţi marţi la Bruxelles, au cerut Comisiei Europene şi Serviciului European pentru Acţiune Externă să prezinte până joi propuneri cu posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca urmare sprijinului acordat în continuare de aceasta separatiştilor din estul Ucrainei, acuzaţi de doborârea unui avion civil malaezian.
Referindu-se la aceste propuneri, comisarul Oettinger a sugerat ca UE să interzică furnizarea către Rusia a tehnologiilor necesare extragerii petrolului şi gazelor naturale din Oceanul Arctic. ‘Ruşii văd în zăcămintele din zona arctică un bun potenţial pentru viitor. Dar ele pot fi exploatate doar cu echipamente şi tehnologii din Vest, pe care industria lor nu le poate furniza’, a indicat el.
Citeşte şi Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva Rusiei
Materializarea unei asemenea propuneri ar afecta serios compania Novatek (al doilea producător rus de gaze după Gazprom), principalul participant în proiectul Yamal GNL.
Acest proiect, al cărui cost estimat este de 27 de miliarde de dolari, prevede construirea unei uzine de lichefiere a gazelor naturale cu o capacitate de 16,5 milioane de tone de GNL (Gaze Naturale Lichefiate) pe an, un terminal maritim de GNL şi un aeroport, plus constituirea unei flote de nave metaniere capabile să navigheze în condiţiile din zona arctică.
Însă, după cum a confirmat cu o lună în urmă şi directorul companiei franceze Total, de asemenea parte în această afacere, proiectul din peninsula Yamal nu poate fi realizat fără tehnologii occidentale.