UE cere AstraZeneca despăgubiri de cel puţin 10 milioane de euro. Reprezentanţii celor 27 de state europene reproşează faptul că gigantul farmaceutic nu a folosit instalaţiile britanice pentru a produce vaccinul anti-COVID destinat Uniunii, transmite agenţia Reuters, citată de News.ro.
Pentru că a negociat comenzile de ser în numele statelor membre UE, Comisia Europeană a anunţat la 26 aprilie că a sesizat justiţia pentru a arbitra conflictul cu laboratorul AstraZeneca care furnizează în prezent 25% din vaccinurile omologate în blocul comunitar.
„Ceea ce ne interesează în acest dosar este să ne asigurăm că are loc o livrare rapidă a unui număr suficient de doze la care cetăţenii europeni au dreptul”, explica la acea vreme un purtător de cuvânt CE.
Potrivit sursei citate, AstraZeneca a livrat în primele trei luni din an doar 30 dintre cele 120 de milioane de doze prevăzute în contract. În trimestrul doi, laboratorul AstraZeneca estimează că va livra doar 70 dintre cele 180 de milioane de doze contractate.
Un reprezentant al Comisiei Euroepene preciza că, deocamdată, AstraZeneca a livrat în UE, în medie, 10 milioane de doze pe lună, mult sub nivelul prevăzut.
De cealaltă parte, grupul farmaceutic AstraZeneca a respins acuzaţiile legate de încălcarea contractului cu UE. La începutul lunii aprilie, reprezentanţii companiei au denunţat o procedură judiciară „fără fundament”.
Justiţia din Belgia urmează să dea în iunie un verdict în procesul dintre UE şi AstraZeneca.
Bilanțul vaccinărilor arată că în ultimele 24 de ore, 68.820 de persoane au fost vaccinate cu a doua doză, iar serul cel mai utilizat este cel produs de Pfizer. Până la data de 25 de mai, 3.323.818 au fost vaccinate cu Pfizer, 350.658 cu Moderna, 430.580 cu Astra Zeneca și 78.264 cu Johnson&Johnson.