UE cere renunțarea la sobele tradiționale pe lemne. Cu ce vrea să le înlocuiască

UE vrea să renunțe la sobele tradiționale pe lemne și să le înlocuiască cu unele mai puțin poluante, dar nu pe gaz.
Filip Stan
03 aug. 2023, 17:34
UE cere renunțarea la sobele tradiționale pe lemne. Cu ce vrea să le înlocuiască

UE cere ca sobele pe lemne să fie înlocuite cu cele pe bază de paleți sau de biomasă. Una dintre instituțiile care luptă pentru decarbonizare la nivel european are câteva propuneri în acest sens.

Citește și Accident cumplit! Doi fraţi, de 19 şi 20 de ani, au murit pe loc după ce au intrat cu maşina într-un copac

Asociația Forestierilor spune că tranziția nu poate avea loc fără subvenționarea cu bani europeni, cum s-a întâmplat în alte state precum Austria, Germania sau Franța.

”Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut și grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piața energiei și gazului metan, prețurile mari, războiul din Ucraina și direcția europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuințelor românești.

Pașii necesari pentru a ieși din schema uzată deja moral și economic sunt relativ simpli. Presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puțin poluante și care produc energie termică mai ieftină. Există soluții tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleți sau biomasă.

Dacă în ceea ce privește pompele de căldură vorbim despre echipamente importate integral, peleții și, mai ales, biomasa ne sunt la îndemână. Cu investiții în utilaje și echipamente, sectorul forestier poate aduce cu ușurință biomasa la „gura sobei”.

Câteva exemple de sisteme de subvenție din alte țări

Preocupate de creșterea prețurilor la energie și de reducerea poluării, multe state europene subvenționează înlocuirea centralelor termice pe gaz sau păcură cu centrale ecologice care funcționează cu lemn, peleți sau biomasă.

În Germania, proprietarii de apartamente primesc bani de la stat atunci când instalează sisteme de încălzire ecologică. 30% din costuri sunt acoperite în toate cazurile. Dacă venitul impozabil al gospodăriei este mai mic de 40.000 de euro pe an (45% dintre acestea sunt în această situație), se adaugă încă 30%. Mai există o alocare de 20% dacă înlocuirea sistemului vechi de încălzire cu cel nou are loc înainte de 2028, dar finanțarea totală este de maximum 70 la sută.

În Austria, subvențiile pentru înlocuirea aparatelor care utilizează combustibili fosili cu centrale termice pe peleți se ridică până la 7.500 € din costul unei centrale de uz casnic. Guvernele regionale alocă subvenții suplimentare cu valori cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro.

În Franța, a fost derulat din anul 2022 până la data de 30 iunie, anul acesta, un program de sprijin pentru înlocuirea centralelor termice vechi cu centrale ecologice pe lemn sau peleți, pompe de căldură sau panouri solare. Ajutorul oferit a fost între 4.000 -5.000 de euro pentru gospodăriile cu venituri mici și 2.500 – 4.000 de euro pentru gospodăriile cu venit standard. După această dată, ajutorul maxim este de 4.000 de euro.

În 2007, în SUA existau 7,5 milioane de sobe vechi pe lemne, cu randament scăzut și grad de poluare mare. Autoritățile federale au creat un sistem mixt de creditare și subvenție pentru înlocuirea acestora. Sistemul acoperea până la 80% din preț. La sistemul federal s-au adăugat și cele statale, care contribuiau și acestea la înlocuirea sobelor vechi.

Un program asemănător este în derulare de peste 20 de ani în Norvegia.

România are resursă și are nevoie de o astfel de tranziție. Asumarea acestei tranziții presupune, concret, elaborarea unui set de politici publice și o alocare serioasă de fonduri. Avem resursă și avem știința procesării lemnului. ASFOR are specialiști și își oferă sprijinul pentru dezvoltarea unor astfel de politici publice. Este important să demarăm această tranziție pentru a folosi mult mai eficient lemnul!”, se arată într-un comunicat emis de ASFOR.

Citește și Bucureştenii, obligaţi să facă „duşuri scoţiene”. Peste 5000 de blocuri au rămas fără apă caldă

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Câtă apă e bine să bei pe caniculă dacă ai peste 50 de ani. Explicația specialiștilor te va surprinde
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Statul nu mai oferă bani acestor români! Anunțul oficial
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Ciolacu: Nu moare nimeni două zile fără permis. Declarația care înfurie milioane de români
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
MAI menține ordonanța privind suspendarea permiselor șoferilor testați FALS pozitiv pentru substanțe interzise. Cu ce soluție vine Ministerul
Capital.ro
Decizie pentru TOATE FEMEILE din România. Anunț venit chiar astăzi, 6 IULIE: Semnez şi promovez
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Marcel Ciolacu promite dubla cetățenie pentru românii din Spania până la finalul anului
MediaFlux
CONTROALE MAJORE în TRAFIC! E PRĂPĂD
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!