Pirkka Tapiola consideră că protestele pașnice din Chișinău sunt un drept fundamental și o parte a procesului democratic. „Sentimentele protestatarilor din Moldova sunt ușor de înțeles, dat fiind progresul limitat la capitolul luptei împotriva corupției, dar și în ceea ce privește reforma justiției„, a spus şeful delegaţiei UE.
Citeşte şi Republica Moldova ar putea prezenta cererea de aderare la UE în mandatul actualului guvern
„Însă, cel mai grav lucru este, totuși, frauda bancară. Cincisprezece la suta din PIB a dispărut, aceasta este o chestiune extrem de serioasa. Nu zic un miliard, căci pentru un stat mai bogat această sumă poate să nu aibă atâta pondere, dar pentru orice stat 15% din PIB e o fraudă enormă. Totodată, oamenii sunt și mai îngrijorați de acțiunile politicienilor de după comiterea acestei fraude. Este foarte important să se dea o definiție a căii pe care sa o urmeze Moldova în continuare. Or, până în momentul în care o guvernare nu are o idee foarte clară despre cum vrea sa arate țara în viitorul imediat și mai îndepărtat, și mai ales până în momentul în care nu are un plan care să asigure pașii prin care se va ajunge acolo, lucrurile nu se vor mișca„, a avertizat Tapiola.
Citeşte şi Traian Băsescu: Şansa Republicii Moldova de a ajunge în UE este unirea cu România
Șeful delegației UE în Republica Moldova s-a arătat foarte îngrijorat de faptul că FMI nu a semnat un acord de finanțare cu Chișinăul. Potrivit lui Tapiola, demisia guvernatorului Băncii Naționale a Republicii Moldova, tocmai atunci când a venit misiunea, a lansat un mesaj care dă de gândit.
Tapiola nu a ezitat să atenționeze că UE a devenit mai critică faţă de Republica Moldova. „Apreciem această țară, vrem ca Republica Moldova sa înregistreze succese, dar nu suntem gata sa aplaudăm atunci când nu e nimic de aplaudat. Suntem ca și prietenul care spune cu tot curajul că ceva nu merge bine, atunci când nu e bine„, a mai spus şeful delegației UE în Republica Moldova.