Secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, a salutat decizia. „Este încă un bun exemplu de bună cooperare între Uniunea Europeană şi Consiliul Europei. Lucrând împreună pentru a proteja statul de drept şi a preveni corupţia, acţiunile noastre vor fi mai eficiente şi vor avea un mai mare impact”, a spus Jagland, citat în comunicat.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat că participarea Uniunii Europene la activitatea GRECO ca observator aduce mai aproape UE şi CoE şi „întăreşte eforturile noastre comune de a consolida statul de drept şi lupta împotriva corupţiei” în Europa. „Este un lucru foarte potrivit că acest lucru se întâmplă în anul în care GRECO celebrează a 20-a sa aniversare”, a adăugat el.
GRECO este organismul anticorupţie al CoE. Scopul său este să amelioreze capacitatea membrilor săi de a combate corupţia, monitorizând respectarea de către aceştia a standardelor sale anticorupţie. GRECO ajută statele să identifice deficienţe în politicile naţionale anti-corupţie, declanşând reformele practice necesare din punct de vedere legislativ şi instituţional. GRECO este format din cele 47 de state membre CoE, Belarus şi SUA.