Premierul britanic urmează să vorbească joi după-amiaza în faţa omologilor săi din statele membre ale Uniunii Europene (UE), reuniţi într-un summit de două zile. Cei 27 se concentrează, ulterior, fără ea, joi seara, asupra evaluării a ”ceea ce pot să-i ofere”, a anunţat un reprezentant european.
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk le-a dat asigurări liderilor că UE vrea ”să o ajute” pe May, deşi nu se ştie cum. ”Marja este extrem de îngustă, va fi un exerciţiu de comunicare”, a mărturisit miercuri un diplomat de rang înalt dintr-un stat membru.
Conducătoarea conservatoare a supravieţuit, miercuri, unei moţiuni de cenzură organizată de partidul său, ostil acordului divorţului pe care l-a negociat cu UE. Însă scurta majoritate care i-a permis această victorie constituie o palmă şi prevesteşte în continuare dificultăţi persistente în Parlament.
Brexiterii conservatori, la fel ca aliaţii lor nord-rlandezi din micul partid unionist DUP, contestă în special soluţia numită „backstop”, reţinută în acordul divorţului cu scopul de a evita o frontieră fizică între Irlanda şi Irlanda de Nord.
Această ”plasă de siguanţă” prevede să se creeze un ”teritoriu vamal unic” care să înglobeze UE şi Regatul Unit după tranziţia post-Brexit.
Ea va fi aplicată doar dacă negocieri viitoare cu privire la viitoarele relaţii comerciale între Londra şi Cei 27 nu vor permite garantarea absenţei frontierei ”dure” între cele două Irlande. Însă Brexiterii se tem de o ancorare permanentă a regatului la Uniune.