UE face pregătiri pentru următoarea etapă a pandemiei COVID-19. Îndemnul Comisiei Europene pentru statele membre

Comisia Europeană, instituţia condusă de Ursula von der Leyen, a propus un set de acţiuni pentru a gestiona stadiul actual al pandemiei COVID-19 şi pentru a pregăti următoarea etapă.
Filip Stan
27 apr. 2022, 20:34
UE face pregătiri pentru următoarea etapă a pandemiei COVID-19. Îndemnul Comisiei Europene pentru statele membre

UE face pregătiri pentru următoarea etapă a pandemiei COVID-19. Oficialii de la Bruxelles au anunţat miercuri că UE a salvat până în prezent sute de mii de vieţi omeneşti mulţumită vaccinurilor împotriva COVID-19, a menţinut piaţa unică operaţională, a redus la minimum restricţiile de călătorie şi a mobilizat capacitatea de producţie a produselor esenţiale atunci când lanţurile de aprovizionare au fost perturbate, se arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.

UE face pregătiri pentru următoarea etapă a pandemiei COVID-19. „Trebuie să rămânem vigilenţi. Numărul de cazuri este încă mare în UE”

În noua etapă a pandemiei, pentru care pregătirea şi răspunsul necesită susţinere, coordonarea va fi, încă o dată, esenţială. Prin urmare, Comisia Europeană le cere statelor membre să întreprindă acţiunile necesare înainte de venirea toamnei pentru a asigura vigilenţa şi coordonarea continuă a pregătirii şi răspunsului în materie de sănătate publică.

„Intrăm într-o nouă etapă a pandemiei, pe măsură ce trecem de la o gestionare în regim de urgenţă la o gestionare mai sustenabilă a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenţi. Numărul de cazuri este încă mare în UE şi încă multe persoane decedează din cauza COVID-19 la nivel mondial. În plus, noi variante pot apărea şi se pot răspândi rapid. Dar ştim ce avem de făcut. Trebuie să intensificăm şi mai mult vaccinarea, inclusiv administrarea rapelurilor, precum şi testarea specifică – şi trebuie să continuăm să ne coordonăm îndeaproape răspunsurile noastre în UE”, a declarat preşedinta CE Ursula von der Leyen, conform sursei citate.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 27 aprilie. Aproape 1.500 de noi infectări şi 26 de decese în 24 de ore. Între morţi este şi un copil

UE face pregătiri pentru următoarea etapă a pandemiei COVID-19. Ce măsuri trebuie să aplice statele membre

Păstrarea vigilenţei în cursul tranziţiei spre ieşirea din etapa acută a pandemiei de COVID-19

Nivelurile actuale mai mici ale numărului de cazuri de COVID-19 oferă statelor membre oportunitatea de a-şi consolida supravegherea, sistemele de sănătate şi pregătirea generală pentru pandemii. În particular, Comisia invită statele membre:

– să intensifice administrarea dozelor iniţiale şi de rapel ale vaccinurilor, ţinând seama de circulaţia simultană a virusurilor care cauzează COVID-19 şi gripa sezonieră;

– să instituie sisteme integrate de supraveghere care să nu se mai bazeze pe identificarea şi raportarea tuturor cazurilor de COVID-19, ci pe obţinerea unor estimări fiabile şi reprezentative;

– să continue testarea şi secvenţierea ţintită a unui număr de eşantioane care să fie suficient pentru a estima cu precizie circulaţia variantelor şi pentru a depista noi variante;

– să investească în redresarea sistemelor de sănătate şi să evalueze impactul mai larg al pandemiei asupra sănătăţii, inclusiv asupra sănătăţii mintale, şi asupra întârzierilor în efectuarea tratamentelor şi a îngrijirilor;

– să aplice norme coordonate la nivelul UE pentru a asigura libera deplasare în condiţii de siguranţă, atât în interiorul UE, cât la nivel internaţional;

– să sprijine dezvoltarea următoarei generaţii de vaccinuri şi de mijloace terapeutice;

– să intensifice colaborarea împotriva informării incorecte şi a dezinformării cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19;

– să continue să promoveze solidaritatea şi îmbunătăţirea guvernanţei la nivel mondial.

Citeşte şi: Alexandru Rafila vrea campanie de informare la TV şi radio cu privire la administrarea pastilelor cu iodură de potasiu

UE ofertează rezervarea de vaccinuri şi tratamente anti-COVID

În plus, Comisia anunţă acţiuni menite să asigure lanţuri de aprovizionare reziliente pe tot parcursul pandemiei, atât pentru contramăsuri medicale, cât şi pentru produse esenţiale, în toate ecosistemele industriale. De asemenea, ea lansează astăzi o procedură de ofertare, în cadrul iniţiativei UE FAB, pentru a rezerva capacităţi de producţie de vaccinuri pe bază de mARN, proteine şi vectori. Această iniţiativă va rezerva o capacitate de producţie nou creată care să fie utilizată în caz de viitoare urgenţe sanitare. Procedura de ofertare se adresează producătorilor de vaccinuri care dispun de facilităţi în UE/SEE, care pot trimite cererea lor de participare până la 3 iunie 2022, ora 16.00 CEST, mai indică sursa menţionată.

Pe termen mediu şi lung se vizează consolidarea în continuare a pregătirii pentru pandemii şi consolidarea coordonării răspunsului între statele membre, precum şi la nivel mondial, punerea în aplicare a propunerilor privind Uniunea europeană a sănătăţii, abordarea impactului mai larg al pandemiei asupra sănătăţii, incluzând „COVID-19 de lungă durată” şi impactul asupra sănătăţii mintale, precum şi accelerarea digitalizării în domeniul sănătăţii.

„Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar virusul continuă să circule. În timp ce situaţia sanitară se îmbunătăţeşte, trebuie să ne pregătim pentru diferite scenarii şi trebuie să o facem în mod coordonat. Cu privire la noi variante întrebarea nu este dacă, ci mai degrabă când vor apărea. Improvizarea şi fragmentarea nu reprezintă o opţiune. Vigilenţa şi pregătirea rămân la fel de esenţiale ca oricând şi trebuie să ne continuăm acţiunile fără a ne opri. Din aceste motive, luăm măsuri la nivel naţional şi la nivelul UE bazate pe succesul coordonării la nivelul UE în ceea ce priveşte pregătirea şi răspunsul în materie de sănătate publică. Trecem de la statutul de pompieri la cel de arhitecţi, la o Uniune a sănătăţii care protejează sănătatea publică, menţinând în acelaşi timp societatea şi economia deschise şi reziliente”, a afirmat vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

Comisarul european pentru Sănătate: „Cetăţenii noştri se pot bucura în sfârşit de această perioadă cu mult mai puţine restricţii în viaţa de zi cu zi”

De asemenea, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a spus că pandemia de COVID-19 a demonstrat importanţa existenţei unei capacităţii de producţie de vaccinuri la care să se recurgă cu uşurinţă în perioade de criză.

„În urma unei creşteri fără precedent, UE a atins o capacitate de producţie echivalentă cu 3-4 miliarde de doze de vaccinuri pe an. EU FAB ne va permite să păstrăm o parte din această capacitate şi să o menţinem operaţională pentru viitoarele crize sanitare. Aceasta este o piatră de temelie a dimensiunii industriale a pregătirii noastre pentru situaţii de urgenţă sanitară”, a adăugat Breton.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a precizat că vaccinarea, abordarea noastră coordonată şi puternică la nivelul UE şi imunitatea naturală oferă o oportunitate foarte binevenită de a trece de la o gestionare în regim de urgenţă la o gestionare mai sustenabilă a pandemiei de COVID-19.

„Numărul de cazuri este încă mare în UE, dar presiunea asupra sectorului sanitar a fost redusă, iar societăţile şi economiile noastre s-au redeschis din nou. Cetăţenii noştri se pot bucura în sfârşit de această perioadă cu mult mai puţine restricţii în viaţa de zi cu zi, după doi ani şi jumătate extraordinari şi dificili. Cu toate acestea, este esenţial ca statele membre să menţină un nivel înalt de vigilenţă şi de pregătire pentru noi focare şi variante – pandemia nu s-a încheiat încă. Trebuie să facem mai mult pentru a vaccina populaţia la nivel mondial, acum că aprovizionarea cu vaccinuri nu mai este o problemă. Modul în care COVID-19 va continua să ne afecteze vieţile în următorii ani va depinde în mare măsură de deciziile care se iau astăzi, în UE şi la nivel mondial”, a completat Stella Kyriakides.

În timp ce în Europa încă se mai observă un număr variabil de cazuri, creşterile acestuia nu conduc la fel de des ca înainte la un număr mai mare de forme grave ale bolii sau de decese mulţumită vaccinării pe scară largă. Varianta omicron, în prezent dominantă, este mai puţin virulentă decât variantele anterioare. Cu toate acestea, la nivel mondial, numărul cazurilor este încă de ordinul milioanelor. Multe persoane se află în carantină în unele părţi ale lumii. Multe dintre ele încă suferă sau chiar decedează din cauza COVID-19. Reducerea treptată a imunităţii împotriva infectării şi posibila exacerbare pe parcursul sezonului rece sporesc riscul ca noi variante ale SARS-CoV-2 – virusul care cauzează COVID-19 – să apară şi să se răspândească.

În timp ce statele membre pun în aplicare noi abordări pentru a gestiona pandemia în curs de desfăşurare, strategiile fragmentate vizând pregătirea şi răspunsul riscă să submineze beneficiile pe care coordonarea la nivelul UE a măsurilor de securitate sanitară le-a generat până în prezent.

Prin urmare, prezenta comunicare propune o abordare a gestionării actualei noi etape a pandemiei care să se bazeze pe succesul coordonării la nivelul întregii UE a pregătirii şi răspunsului în materie de sănătate publică.

Iniţiativa „EU FAB” a fost anunţată în februarie 2021 pentru a crea facilităţi de producţie de vaccinuri mereu gata de producţie şi pentru a asigura menţinerea capacităţilor actuale de producţie din UE/SEE a tipurilor de vaccinuri bazate pe mARN, proteine şi vectori necesare pentru viitoarele urgenţe de sănătate publică. Pentru a institui EU FAB, se va publica o procedură de ofertare în Tender Electronic Daily, supliment al Jurnalului Oficial.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”