Comisia Europeană a trasat sarcini foarte clare statului Român. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso s-a arătat foarte îngrijorat de ce s-a petrecut în România în ultimele două săptămâni, iar Guvernul trebuie să asigure transparenţa totală a sistemului judiciar, să redea puterile Curţii Constituţionale şi să găsească un avocat al poporului, mediator între puterile statului
„Suntem deschişi la orice fel de observatori, dar am dovedit pe 10 iunie că putem să organizăm un scrutin electoral în condiţii impecabile, nimeni nu a avut nicio critică de făcut„, a declarat Victor Ponta la Bruxelles.
De cealaltă parte, Traian Băsescu este mai reticent cu privire la supervizarea europeană. „Cred că nu avem nevoie de monitorizare, România este un stat stabil din punct de vedere al funcţionării instituţiilor implicate în referendum”, a spus Băsescu.
Curtea Constituţională va decide pe 30 iulie în ce priveşte validarea rezultatelor de la referendum. „Angajamentul guvernului României e că va respecta decizia CCR de validare sau invalidare a referendumului în funcţie de numărul de participanţi şi de rezultatul votului”, a afirmat premierul român.
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European şi cu cel al Comisiei Europene.
„Am răspuns la întrebările legitime ale preşedintelui Comisiei, ale reprezentanţilor Comisiei Europene şi sunt mai optimist în acest moment. Am mai avut o discuţie concretă despre intrarea în spaţiul Schengen, solicitând preşedintelui CE ca această criză politică de la Bucureşti, care va fi soluţionată în data de 29, să nu fie legată de intrarea noastră în spaţiul Schengen, intrare care se poate realiza fiindcă că România a realizat toate condiţiile”, a spus Ponta.