O extindere majoră a perioadei de negocieri devine o idee din ce în ce mai populară printre oficialii UE în situaţia în care Camera Comunelor din parlamentul britanic va continua să respingă acordul premierului Theresa May şi va veni o astfel de cerere din partea britanicilor.
Înlocuirea perioadei de tranziţie de 21 de luni cu o perioadă în care Marea Britanie ar continua să fie membru UE ar permite celor două părţi să îşi dezvolte planurile pentru viitoarea relaţie pentru a putea trece astfel peste aşa-zisa „plasă de siguranţă” din actualul acord al Brexitului.
UE este hotărâtă să evite să ofere o extindere scurtă doar pentru a ajunge în aceeaşi situaţie în vară dacă guvernul britanic nu va obţine susţinerea parlamentului.
„Dacă liderii văd rostul unei extinderi, ceea ce nu este sigur având în vedere situaţia din Marea Britanie, va avea loc o extindere lungă pentru a ne asigura o perioadă decentă pentru a rezolva problemele majore”, a afirmat un diplomat UE.
„O extindere de 21 de luni are sens pentru că ar acoperi perioada bugetului UE şi ar face lucrurile mai uşoare. Dacă liderii nu sunt deja extenuaţi de Brexit şi o extindere de trei luni nu va fi suficientă, mă aştept să aibă loc o extindere de 21 de luni. Este o variantă discutată la Bruxelles. Martin Selmayr (secretarul general al Comisiei Europene) este un susţinător al acestei idei, printre alţii”, a adăugat diplomatul.
Oficialii UE sunt exasperaţi de felul în care May gestionează Brexitul iar tot mai mulţi consideră că şansele unui Brexit fără acord „sunt de peste 50%”.
Conform unor surse, există nemulţumiri ale oficialilor UE privind faptul că oficialii guvernului britanic par concentraţi pe a obţine avantaje politice interne şi nu par conştienţi de faptul că UE a afirmat clar că acordul nu poate fi redeschis.
O sursă din UE a declarat pentru The Guardian că există îngrijorări privind faptul că nu există un consens printre politicienii britanici pentru acordul Brexitului dar şi privind cum va arăta viitoarea relaţie comercială între UE şi Regatul Unit.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a arătat susţinerea pentru o amânare a Brexitului având în vedere impasul la care s-a ajuns în negocieri.
„Dacă până la începutul lui martie nu există o susţinere pentru acord, atunci cred că ar fi bine să amânăm Brexitul pentru că o ieşire fără acord nu este ceva bun pentru UE, dar este şi mai rău pentru Marea Britanie”, a afirmat Kurz în Egipt, fiind prezent la un summit UE-Liga Arabă.
Lideri din aproape 40 de ţări de la Marea Mediterană au fost primiţi duminică de către preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi în staţiunea balneară, la malul Mării Roşii, plasată sub un important dispozitiv de securitate.
Dosarul Brexitului este o importntă temă, în urma declaraţiei premierului britanic Theresa May cu privire la acordul pe care încearcă să-l renegocieze cu Bruxellesul.
Parlamentul nu se va pronunţa săptămâna viitoare asupra acestui acord. Theresa May a declarat: „Noi vom face în aşa fel încât acest lucru să aibă loc la 12 martie”.