UE ia măsuri pentru protejarea Mării Mediterane împotriva poluării

Comisia Europeană a făcut săptămâna trecută un pas important spre asigurarea unei mai bune protecții a Mării Mediterane, prezentând o propunere privind aderarea UE la un protocol la Convenția de la Barcelona, care protejează Marea Mediterană împotriva poluării generate de activitățile de explorare și de exploatare offshore.
Romania TV
31 oct. 2011, 08:14
UE ia măsuri pentru protejarea Mării Mediterane împotriva poluării

În Marea Mediterană se desfășoară tot mai multe activități de acest gen, iar regiunea este deosebit de vulnerabilă din cauza configurației sale semi-închise și a unei importante activități seismice.

„Protocolul privind activitățile offshore” prevede mai multe condiții care trebuie îndeplinite înainte de a se permite începerea acestor activități. Concret, platformele petroliere și stațiile de foraj trebuie construite astfel încât să respecte standardele și practicile internaționale, iar operatorii trebuie să demonstreze că dispun de competențele tehnice și de capacitatea financiară necesare pentru desfășurarea activităților respective. Nu se acordă autorizații în cazul în care există riscul ca activitățile să aibă efecte negative semnificative asupra mediului. În plus, platformele petroliere și stațiile de foraj ar trebui amplasate astfel încât să se evite deteriorarea conductelor și a cablurilor existente. Protocolul prevede, de asemenea, cerințe în materie de răspundere și de compensare.

„Prezenta propunere completează propunerea legislativă privind siguranța activităților petroliere și gaziere offshore și ne va permite să colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri mediteraneeni din afara UE, pentru a asigura o mai bună protecție a acestei mări pentru toți utilizatorii ei”, a declarat Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik.

Ratificarea protocolului de către UE ar putea încuraja și alte părți la Convenția de la Barcelona să facă același lucru, aducând astfel apele Mediteranei mai aproape de buna stare ecologică ce constituie obiectivul final al Directivei-cadru a UE privind mediul marin și, de asemenea, va întări cooperarea cu partenerii mediteraneeni.

Uniunea Europeană este parte contractantă la Convenția de la Barcelona privind protecția mediului marin și a zonei de coastă a Mării Mediterane, cum sunt și Italia, Grecia, Spania, Franța, Slovenia, Malta și Cipru, împreună cu alte 14 țări din regiunea mediteraneană care nu sunt state membre ale UE.

Scopul „Protocolului privind activitățile offshore” este de a completa Convenția de la Barcelona în privința activităților de explorare și de exploatare. El cuprinde o gamă largă de activități de explorare și de exploatare și se referă la cerințele pentru eliberarea autorizațiilor, la înlăturarea instalațiilor abandonate sau dezafectate, la utilizarea și eliminarea substanțelor nocive, precum și la siguranță, la planificarea pentru situații de urgență și la monitorizare.

După accidentul petrolier care a avut loc în Golful Mexic în 2010, Comisia Europeană a adoptat, în luna octombrie a aceluiași an, o Comunicare privind siguranța activităților petroliere și gaziere offshore în care afirma că unul dintre mijloacele de promovare a siguranței offshore și a capacităților de reacție este cooperarea internațională. Ratificarea „Protocolului privind activitățile offshore” de către UE și Regulamentul privind siguranța offshore în UE, propus în paralel (a se vedea IP/11/1260 și MEMO/11/740), constituie măsuri esențiale pentru protejarea mediului marin și de coastă din Marea Mediterană împotriva eventualelor consecințe nefaste ale activităților de explorare și de exploatare offshore.

Mediterana, care reprezintă 0,8 % din suprafața maritimă globală, adăpostește 8 % dintre speciile marine cunoscute, iar o maree neagră ar putea avea efecte directe, grave și ireversibile asupra ecosistemelor marine și costiere vulnerabile și asupra economiei din regiunea mediteraneană.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Virgil Popescu: Nu Există Risc de Blackout în România
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'