UE ia măsuri pentru protejarea Mării Mediterane împotriva poluării

Comisia Europeană a făcut săptămâna trecută un pas important spre asigurarea unei mai bune protecții a Mării Mediterane, prezentând o propunere privind aderarea UE la un protocol la Convenția de la Barcelona, care protejează Marea Mediterană împotriva poluării generate de activitățile de explorare și de exploatare offshore.
Romania TV
31 oct. 2011, 08:14
UE ia măsuri pentru protejarea Mării Mediterane împotriva poluării

În Marea Mediterană se desfășoară tot mai multe activități de acest gen, iar regiunea este deosebit de vulnerabilă din cauza configurației sale semi-închise și a unei importante activități seismice.

„Protocolul privind activitățile offshore” prevede mai multe condiții care trebuie îndeplinite înainte de a se permite începerea acestor activități. Concret, platformele petroliere și stațiile de foraj trebuie construite astfel încât să respecte standardele și practicile internaționale, iar operatorii trebuie să demonstreze că dispun de competențele tehnice și de capacitatea financiară necesare pentru desfășurarea activităților respective. Nu se acordă autorizații în cazul în care există riscul ca activitățile să aibă efecte negative semnificative asupra mediului. În plus, platformele petroliere și stațiile de foraj ar trebui amplasate astfel încât să se evite deteriorarea conductelor și a cablurilor existente. Protocolul prevede, de asemenea, cerințe în materie de răspundere și de compensare.

„Prezenta propunere completează propunerea legislativă privind siguranța activităților petroliere și gaziere offshore și ne va permite să colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri mediteraneeni din afara UE, pentru a asigura o mai bună protecție a acestei mări pentru toți utilizatorii ei”, a declarat Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik.

Ratificarea protocolului de către UE ar putea încuraja și alte părți la Convenția de la Barcelona să facă același lucru, aducând astfel apele Mediteranei mai aproape de buna stare ecologică ce constituie obiectivul final al Directivei-cadru a UE privind mediul marin și, de asemenea, va întări cooperarea cu partenerii mediteraneeni.

Uniunea Europeană este parte contractantă la Convenția de la Barcelona privind protecția mediului marin și a zonei de coastă a Mării Mediterane, cum sunt și Italia, Grecia, Spania, Franța, Slovenia, Malta și Cipru, împreună cu alte 14 țări din regiunea mediteraneană care nu sunt state membre ale UE.

Scopul „Protocolului privind activitățile offshore” este de a completa Convenția de la Barcelona în privința activităților de explorare și de exploatare. El cuprinde o gamă largă de activități de explorare și de exploatare și se referă la cerințele pentru eliberarea autorizațiilor, la înlăturarea instalațiilor abandonate sau dezafectate, la utilizarea și eliminarea substanțelor nocive, precum și la siguranță, la planificarea pentru situații de urgență și la monitorizare.

După accidentul petrolier care a avut loc în Golful Mexic în 2010, Comisia Europeană a adoptat, în luna octombrie a aceluiași an, o Comunicare privind siguranța activităților petroliere și gaziere offshore în care afirma că unul dintre mijloacele de promovare a siguranței offshore și a capacităților de reacție este cooperarea internațională. Ratificarea „Protocolului privind activitățile offshore” de către UE și Regulamentul privind siguranța offshore în UE, propus în paralel (a se vedea IP/11/1260 și MEMO/11/740), constituie măsuri esențiale pentru protejarea mediului marin și de coastă din Marea Mediterană împotriva eventualelor consecințe nefaste ale activităților de explorare și de exploatare offshore.

Mediterana, care reprezintă 0,8 % din suprafața maritimă globală, adăpostește 8 % dintre speciile marine cunoscute, iar o maree neagră ar putea avea efecte directe, grave și ireversibile asupra ecosistemelor marine și costiere vulnerabile și asupra economiei din regiunea mediteraneană.

DailyBusiness
Guvernul a aprobat! O nouă strategie vine să ofere sprijin familiilor din România!
Spynews
Minodora, intervenție estetică după ce a slăbit 40 de kilograme. Cântăreața s-a fotografiat de pe patul de spital: “O să fiu frumoasă”
Bzi.ro
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!”
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea parte de cele mai bune două luni din viață. Vor renaște din propria cenușă, perioadă de aur pentru Tauri și Fecioare
Capital.ro
Șoferii obligați să-și schimbe permisul. Ordin UE. Termen 19 ianuarie 2025
Playtech.ro
Nuntă mare în România: A trecut pe lângă moarte și acum s-a căsătorit a treia oară! Avem primele imagini
DailyBusiness
Statul intră pe piața imobiliară! Se promit stimulente pentru 200.000 de locuințe accesibile
Adevarul
Spitalul în care medicii nu acceptă nici măcar mici „atenții” de la pacienți. „Am colegi care la momentul actual refuză flori”
wowbiz.ro
Geta Sterp, replică neașteptată la adresa lui Culiță. Cum a reacționat Daniela Iliescu în acel moment?
Spynews
Azi, 30 octombrie, se împlinesc nouă ani de la tragedia din clubul Colectiv. 64 de persoane și-au pierdut viața și peste 150 au fost rănite
Spynews
Povestea tulburătoare a Larisei Butnariu. Tânăra a fost chinuită de traficanți și a solicitat sinucidere asistată în cele din urmă. Dezvăluiri din infernul pe care l-a trăit
Evz.ro
Cel mai simplu test prin care poţi afla dacă eşti un bun mincinos. Durează doar câteva secunde
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
MAE: 13 români sunt dați dispăruți în urma inundațiilor din Spania. Până acum, 94 de persoane și-au pierdut viața după inundațiile masive
Cancan.ro
Serghei a fost dat dispărut pe 21 septembrie. Ireal unde a fost găsit, acum, în octombrie 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România își plânge marea actriță. Ultima ei dorință înainte de a muri: O voi respecta
StirileBZI
Se dorește interzicerea aragazelor! „E mult mai grav decât ne-am imaginat!”
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
"Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe" Mărturii șocante despre moartea lui Levi
substantial.ro
Doi pietoni din Năvodari s-au aruncat intenționat în fața mașinilor
MediaFlux
Vești excelente! 30.000 de euro pentru tinerii căsătoriți
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lupta titanică cu „Leviatanul”: un pescar viteaz și captura vieții sale