UE îi dă o nouă lovitură lui Vladimir Putin. Statele europene vor cumpăra la comun gaze şi GNL pentru iarna viitoare

Liderii statelor membre UE vor conveni în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna aceasta să achiziţioneze în comun gaze, gaze naturale lichefiate (GNL) și hidrogen înainte de iarna viitoare.
Filip Stan
22 mart. 2022, 13:57
UE îi dă o nouă lovitură lui Vladimir Putin. Statele europene vor cumpăra la comun gaze şi GNL pentru iarna viitoare

Statele europene vor cumpăra la comun gaze, aşa cum prevede un proiect de declaraţie, citat de agenţia Reuters. Invadarea Ucrainei a provocat creșterea prețurilor la energie la niveluri record. Uniunea Europeană a fost pusă în situaţia de a reduce consumul de gaze rusești în acest an. Un astfel de demers va necesita un salt al importurilor de la alți furnizori, cum ar fi Qatar și Statele Unite.

„În perspectiva iernii viitoare, statele membre și Comisia vor colabora de urgență… pentru achiziționarea în comun de gaze, GNL și hidrogen”, vor spune liderii UE în urma unui summit care va avea loc pe 24-25 martie, potrivit Hotnews.

În 2021, Comisia Europeană a propus un sistem prin care statele UE să cumpere în comun stocuri strategice de gaze. Acest lucru a fost solicitat de unii dintre membri, printre care şi Spania, ca măsură de protecţie împotriva unor posibile întreruperi ale aprovizionării.

Temerile referitoare la aprovizionarea cu gaze s-au intensificat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat începerea unei „operaţiuni militare speciale” în Ucraina, pe 24 februarie. Rusia furnizează 40% din gazul UE.

Oficialii de la Bruxelles au anunţat că vor ajuta statele membre UE să demareze achizițiile comune de gaze în acest an. Urmează ca săptămâna aceasta să propună normele prin care ţările să fie obligate să-şi umple depozitele de gaze cu 90%, înainte de iarnă, în fiecare an. În prezent, depozitele din UE se află la 26% din capacitate.

Citeşte şi: Florin Cîţu, semnal de alarmă pentru coaliţia de guvernare. „Sunt îngrijorat de preţurile şi dobânzile care cresc. Mă interesează să ne concentrăm să rezolvăm problemele românilor”

România va avea gaze naturale şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră, iar începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul naţional de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.

„Pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri vreau să atrag atenţia asupra faptului că perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România şi Ucraina cu privire la Insula Şerpilor”, a subliniat Virgil Popescu.

La sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunţat că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, care, potrivit unor estimări, ar conţine rezerve de gaze de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. OMV Petrom deţine, de asemenea, 50% din blocul Neptun Deep din Marea Neagră.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 27. Generalii de la Kiev anunţă că ruşii mai au muniţie, combustibil şi alimente pentru maxim 72 de ore

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cuvântul des folosit pe care mulți români îl scriu și pronunță greșit. Cum e corect: mănăstire sau mânăstire?
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
Playtech.ro
De ce să nu porţi blugi, şapcă sau sandale în avion? Sfaturile esenţiale pentru un zbor fără probleme
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Operațiune specială a Guvernului român în SUA. Secretele din spatele misiunii
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Accident mortal la intrarea în Timișoara! Un șofer de 58 de ani a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens
Cancan.ro
Și-au 'descătușat' decolteurile XXXXXL în public! S-au aplecat și… Bianca Drăgușanu, Delia și Cristina ICH au comis-o grav
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Românii care vor suferi din cauza ei: O presiune foarte puternică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Meniul de băuturi la nuntă: ce băuturi sunt esențiale și cum să-l planifici corect?
MediaFlux
Primul sondaj de la începutul oficial al campaniei electorale. Singurul candidat care îl poate învinge pe Simion în turul II
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale