Statele europene vor cumpăra la comun gaze, aşa cum prevede un proiect de declaraţie, citat de agenţia Reuters. Invadarea Ucrainei a provocat creșterea prețurilor la energie la niveluri record. Uniunea Europeană a fost pusă în situaţia de a reduce consumul de gaze rusești în acest an. Un astfel de demers va necesita un salt al importurilor de la alți furnizori, cum ar fi Qatar și Statele Unite.
„În perspectiva iernii viitoare, statele membre și Comisia vor colabora de urgență… pentru achiziționarea în comun de gaze, GNL și hidrogen”, vor spune liderii UE în urma unui summit care va avea loc pe 24-25 martie, potrivit Hotnews.
În 2021, Comisia Europeană a propus un sistem prin care statele UE să cumpere în comun stocuri strategice de gaze. Acest lucru a fost solicitat de unii dintre membri, printre care şi Spania, ca măsură de protecţie împotriva unor posibile întreruperi ale aprovizionării.
Temerile referitoare la aprovizionarea cu gaze s-au intensificat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat începerea unei „operaţiuni militare speciale” în Ucraina, pe 24 februarie. Rusia furnizează 40% din gazul UE.
Oficialii de la Bruxelles au anunţat că vor ajuta statele membre UE să demareze achizițiile comune de gaze în acest an. Urmează ca săptămâna aceasta să propună normele prin care ţările să fie obligate să-şi umple depozitele de gaze cu 90%, înainte de iarnă, în fiecare an. În prezent, depozitele din UE se află la 26% din capacitate.
România va avea gaze naturale şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră, iar începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul naţional de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.
Potrivit acestuia, Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.
„Pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri vreau să atrag atenţia asupra faptului că perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România şi Ucraina cu privire la Insula Şerpilor”, a subliniat Virgil Popescu.
La sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunţat că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, care, potrivit unor estimări, ar conţine rezerve de gaze de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. OMV Petrom deţine, de asemenea, 50% din blocul Neptun Deep din Marea Neagră.