Negciatorul-şef UE Michel Barnier a propus Regatului Unit o prelungire cu un an perioada de tranziţie de după plecarea sa din UE, pentru a debloca negcierile Brexitului, aflate în continuare în impas înaintea unui summit european prevăzut miercuri seara la Bruxelles, relatează AFP.
”Una dintre opţiuni este prelungirea perioadei de tranziţie cu un an”, adică până la 31 decembrie 2021, au declarat doi diplomaţi pentru AFP, informează news.ro.
Această propunere – cu privire la care serviciile lui Barnier au refuzat să facă vreun comentariu – vizează să ofere timp în vederea încercării soluţionării problemei frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, principalul obstacol în discuţii, potrivit acestor surse.
Premierul britanic Theresa May este aşteptat miercuri seara la Bruxelles, în plin blocaj al negocierilor, în vederea unei scurte intervenţii în faţa liderilor Uniunii Europene (UE), după care aceştia din urmă se întâlnesc între ei, la o cină în 27.
Acest summit era prezentat iniţial ca un ”moment al adevărului”, cu mai puţin de şase luni înainte de plecarea Regatului Unit, prevăzută pe 29 martie 2019, urmată de perioada de tranziţie.
Însă ultimele discuţii între UE şi Londra au rămas fără rezultat, poticnindu-se în principal în problema unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord, a cărei instalare cele două părţi vor s-o evite, pentru a salva Acordurile de Pace din 1998, potrivit news.ro
În vederea soluţionării problemei irlandeze, Regatul Unit propune să rămână aliniat reglementărilor vamale ale Uniunii până la semnarea unui acord de liber-schimb mai larg, pentru a evita controlul mărfurilor la frontiere.
Propunerea lui Michel Barnier, prezentată marţi miniştrilor de Externe din UE, ar permite să se câştige timp în vederea negocierii acestui acord comercial, reducându-se astfel riscul recurgerii la ”plasa de siguranţă” pe tema frontierei irlandeze, care se va aplica dacă nu se găseşte o soluţie mai bună prin aceste negocieri.
Concret, Cei 27 doresc, în acest caz, angajamentul ca Irlanda de Nord să rămână în Uniunea Vamală la sfârşitul perioadei de tranziţie, ceea ce Regatul Unit refuză.
Citeşte şi Irlanda îi cere Theresei May garanţii că Brexitul nu va crea o frontieră dură cu Irlanda de Nord
”Ceea ce a spus foarte clar Michel Barnier este că partea europeană este pregătită să ofere mai mult timp în perioada de tranziţie, în vederea găsirii unei soluţii alternative la «plasa de siguranţă»”, a comentat miercuri, la BBC, ministrul irlandez de Externe Simon Coveney.
În pofida ”hotărârii” observate în ambele tabere, situaţia negocierilor nu îndeamnă la optimism, a apreciat marţi preşedintele Consiliului European Donald Tusk, care urmează să se întâlnească – tête à tête – cu May la ora locală 17.45 (18.45, ora României), potrivit news.ro
”Pentru ca să aibă loc un progres, în afară de bună voinţă trebuie fapte noi (…). O voi întreba pe (…) Theresa May dacă are propuneri concrete pentru a se putea ieşi din impas”, a declarat polonezul.
”Avem nevoie de ceva proaspăt”, ”un nou fel de gândi”, a spus el, o soluţie care să protejeze ”valorile” UE şi piaţa unică, pe de o parte, şi ”regatul Unit şi suveranitatea sa”, pe de altă parte.
May ”abia aşteaptă să aibă o discuţie faţă în faţă cu (Donald Tusk) la Bruxelles”, însă şi-a ”făcut deja cunoscută poziţia”, i-a răspuns un purtător de cuvânt al conducătoarei britanice.
Supusă unor presiuni de o opoziţie dinăuntrul partidului său, May dispune de o marjă de manevră foarte redusă, potrivit news.ro.
În invitaţia pe care le-a trimis-o şefilor de stat şi de guverne la summit, Tusk cataloghează scenariul lipsei unui acord ”mai probabil ca niciodată”. El îndeamnă la accelerarea pregătirilor pentru a se face faţă acestei eventualităţi şi ca părţile să nu se lase distrase în eforturile de ajungere la un acord.
”Este necesar mai mult timp în vederea ajungerii la un acord global (…). Ne vom acorda acest timp în calm, seriozitate, pentru a ajunge la acest acord global în săptămânile următoare”, a anunţat marţi, la rândul său, negociatorul-şef european Michel Barnier.
Potrivit unui oficial european de rang înalt, organizarea unui summit extraordinar în noiembrie, evocată în mai multe rânduri, nu a fost confirmată în acest stadiu.