UE impune taxă de intrare în spaţiul Schengen. Vor fi vizate peste 60 de ţări, între care SUA şi Marea Britanie

Uniunea Europeană impune, din 2023, o taxă de 7 Euro la intrarea în zona Schengen pentru cetățenii a aproximativ 60 de state printre care SUA şi Marea Britanie, cetăţenii acesteia din urmă pierzându-şi libertatea de mişcare după Brexit.
Daniel Spătaru
27 iun. 2022, 14:12
UE impune taxă de intrare în spaţiul Schengen. Vor fi vizate peste 60 de ţări, între care SUA şi Marea Britanie

UE a anunțat lansarea mult așteptatului său sistem visa waiver, ETIAS, care va intra în vigoare în mai 2023. Deși ETIAS nu este același lucru cu o viză (este mai rapid, se face online și nu necesită informații biometrice) există totuși o procedură și o taxă pentru obținerea acesteia. ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizații de călătorie, fusese programat anterior pentru un debut la sfârșitul anului 2022.

Călătorii din UE sunt scutiți și au libertate de mișcare în interiorul blocului comunitar, permițându-le să petreacă atât timp cât doresc în multe țări. Rezidenții UE vor fi, de asemenea, scutiți de la plata acestei taxe. Dar pentru toți ceilalți care intră în Uniunea Europeană dintr-o țară care anterior nu avea nevoie de viză, ETIAS va fi obligatoriu. Mișcarea afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, aă cărei locuitori care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit. Nimic nu se schimbă pentru cei care anterior aveau nevoie de viză pentru a intra în UE, scrie CNN.

Procedura de aplicarea va dura în mediu 10-15 minute, promit autoritățile europene. Informațiile prezentate în fiecare cerere vor fi prelucrate în mod automat în raport cu alte baze de date relevante ale UE și ale Interpolului pentru a stabili dacă există motive pentru a refuza autorizația de călătorie. Dacă nu sunt identificate riscuri sau elemente care necesită o analiză suplimentară, autorizația de călătorie va fi eliberată în mod automat și rapid.

Citeşte şi Țara din Europa care interzice complet fumatul din 2030. Peste un milion de români vor fi afectați

În cazul în care se vor identifica neconformități sau anumiți factori de risc cererea va fi prelucrată manual de către unitatea națională a ETIAS din statul membru responsabil, ceea ce poate dura de la 4-14 zile.

Odată eliberată, autorizația de călătorie este valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul introducerii cererii.

Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile este măsură întreprinsă de Consiliul Uniunii Europene și are drept scop sporirea gradului de securizare a frontierelor UE,  prevenirea imigrației ilegale și identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe.

Costul taxei: 7 EUR pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. Nu este clar încă dacă restul categoriilor de vârstă vor beneficia de o taxă redusă sau vor putea intra gratuit în spaţiul comunitar.

Citeşte şi Europenii pot da în judecată statul pentru aerul poluat care le afectează sănătatea. România este vizată

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Orașul în care casele costă doar 1 euro. Se află la mai puțin de 5 ore de România, are peisaje superbe, iar aici poți duce o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Dezamăgire în rândul musulmanilor americani care l-au sprijinit pe Donald Trump în campanie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara