Comisarul european pentru energie este la Kiev pentru obţinerea unui compromis în conflictul cu Rusia privind gazele. Obiectivul acestei reuniuni, care va avea loc marţi, cu miniştrii rus şi ucrainean al energiei şi cu liderii companiile de gaz ruseşti şi ucrainene este de a ajunge la un acord care să permită evitarea unei întreruperi a aprovizionării Uniunii Europene cu gaz rusesc prin Ucraina pe timpul iernii.
Oettinger a avut luni la Kiev o întrevedere cu ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, şi cu şeful companiei publice Naftogaz, Andrei Kobolev, a indicat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat.
Citeşte şi Lavrov: Europa nu va putea să se descurce fără gaze ruseşti încă mult timp
El urmează să se întâlnească tot luni cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, care s-a declarat duminică sceptic în legătură cu anunţul privind un acord de principiu convenit vineri în cadrul unei întâlniri între Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko.
Propunerea de rezolvare a disputei, aflată în discuţie, prevede ca Ucraina să plătească 3,1 miliarde de dolari pentru facturi neachitate faţă de gigantul rus Gazprom, dintre care două miliarde până la sfârşitul lunii octombrie.
Citeşte şi Ucraina va avea GAZ RUSESC la iarnă. Putin şi Poroşenko au ajuns la un acord de livrare
În contrapartidă, Gazprom s-a angajat să reia livrările de gaze spre Ucraina, întrerupte din iunie, cu o cantitate minimă livrată de 5 miliarde de metri cubi la preţul de 385 de dolari pe mia de metri cubi.
La sfârşitul întrevederilor sale de vineri de la Milano cu Poroşenko, Putin a vorbit despre ‘progrese’ şi despre „un acord privind condiţiile reluării livrărilor de gaze, cel puţin pe perioada iernii”.
Purtătorul de cuvânt al gigantului rus Gazprom, Serghei Kuprianov, a subliniat duminică pentru AFP că cele două părţi trebuie să rezolve problema datoriei înainte de a încheia un acord.
Vladimir Putin le-a cerut vineri statelor europene, care se tem de probleme la propria lor aprovizionare cu gaze din cauza conflictului, să ajute Ucraina, aflată în dificultate financiară, să-şi regleze datoria privind gazele.