Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton a „deplâns”, citată într-un comunicat, anunţul Coreei de Nord privind repornirea reactorului nuclear al centralei nucleare Yongbyon.
„Va fi o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, dar şi a angajamentelor asumate în 2007, în cadrul negocierilor cu Grupul Celor Şase privind închiderea acestor instalaţii”, a subliniat ea.
Citeşte şi Coreea de Nord creează iar panică internaţională şi ameninţă SUA cu un „atac nuclear”
UE avertizează Coreea de Nord că o continuare a nerespectării obligaţiilor sale internaţionale şi a „ameninţării stabilităţii regiunii” va conduce „în mod inevitabil la un răspuns şi mai unit din partea comunităţii internaţionale”.
Coreea de Nord „trebuie să evite să alimenteze noi tensiuni şi să îşi arate angajamentul în favoarea obiectivului unei dezarmări nucleare complete, verificabile şi ireversibile a peninsulei coreene”, aduagă Lady Ashton.
„Încă o dată”, ea îi îndemană pe liderii nord-coreeni la o „abordare constructivă şi să se reangajeze alături de comunitatea internaţională, mai ales în cadrul negocierilor între şase (ţări) cu scopul de a acţiona în vederea unei păci durabile şi securităţii într-o peninsulă coreeană non-nucleară”.
Coreea de Nord a păşit într-o nouă etapă de provocări, joi, anunţând că a aprobat un proiect al unor operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv prin eventuale lovituri nucleare.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat, de asemenea, „profund preocupat” de o intensificare a retoricii în Coreea de Nord.
„Sunt profund preocupat şi tulburat de creşterea tensiunii în peninsula coreeană, provocată de retorica incendiară, foarte negativă, a Coreei de Nord”, a spus el, subliniind că „ameninţările nucleare nu sunt un joc”.
„Dezamăgit şi preocupat” de restricţiile ce afectează muncitorii sud-coreeni din complexul industrial Kaesong, el a declarat că speră „sincer ca (această) măsură să fie anulată imediat ce este posibil”.
„La ora actuală, eu cred că toate părţile vizate în peninsula coreeană, (dar) în special Guvernul chinez, pot juca un rol foarte important pentru a calma jocul”, a apreciat secretarul general al ONU, propunându-se pe sine ca mediator.