UE îşi revizuieşte planurile privind embargoul petrolului din Rusia. Ungaria, Cehia şi Slovacia beneficiază de excepţii şi vor primi bani

Comisia Europeană a propus o serie de modificări la embargoul pe care îl are în vedere cu privire la petrolul rusesc, în încercarea de a convinge şi statele membre reticente să sprijine noile sancţiuni, au declarat vineri pentru Reuters mai multe surse europene.
Daniel Spătaru
06 mai 2022, 13:17
UE îşi revizuieşte planurile privind embargoul petrolului din Rusia. Ungaria, Cehia şi Slovacia beneficiază de excepţii şi vor primi bani

Conform noilor propuneri revizuite, pe care ambasadorii la UE ai statelor membre le discută la o reuniune care are loc vineri, Ungaria, Slovacia şi Cehia vor avea la dispoziţie mai mult timp pentru a se adapta la embargoul avut în vedere de executivul comunitar şi, de asemenea, vor beneficia de ajutor pentru a-şi moderniza infrastructurile petroliere, susţin sursele citate de Reuters.

De asemenea, modificările includ şi o perioadă de tranziţie de trei luni înainte de a fi interzise companiilor din UE să transporte petrol rusesc, faţă de planurile iniţiale care prevedeau o perioadă de tranziţie de o lună, a adăugat una din surse.

Sursele susţin că în conformitate cu noile propuneri, Ungaria şi Slovacia vor putea să cumpere petrol rusesc livrat prin conducte până la finele anului 2024, iar Cehia va putea să facă acelaşi lucru până la finele lunii iunie 2024. Conform propunerii iniţiale a Comisiei, ţările UE ar fi urmat să înceteze să mai cumpere petrol rusesc la şase luni după adoptarea embargoului şi să pună punct importurilor de produse petroliere rafinate din Rusia până la finele acestui an. Tot conform planurilor iniţiale, Ungaria şi Slovacia ar fi beneficiat de o perioadă de tranziţie până la finele lui 2023.

Citeşte şi Viktor Orban numeşte embargoul împotriva petrolului din Rusia „o bombă atomică” pentru economia Ungariei. Premierul maghiar pune UE pe jar

Un oficial european consultat de Reuters a precizat că Bulgaria a solicitat şi ea să beneficieze de o excepţie dar solicitarea sa a fost respinsă, „pentru că nu a putut oferi un motiv”. Celelalte trei ţări care au primit o perioadă de tranziţie mai mare „au o problemă reală”, a adăugat oficialul.

Anterior, premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ungaria va avea nevoie de cinci ani şi investiţii semnificative în rafinăriile şi conductele sale de petrol pentru a putea fi capabilă să transforme sistemul actual, care se bazează în proporţie de 65% pe ţiţei rusesc.

În ceea ce priveşte prelungirea la trei luni a perioadei de tranziţie, după care companiile europene nu vor mai putea transporta petrol rusesc la nivel global, sursele citate de Reuters au dezvăluit că este destinată să răspundă îngrijorărilor formulate de Grecia, Malta şi Cipru cu privire la impactul măsurilor asupra companiilor lor de shipping.

Citeşte şi România susţine sancţiunile UE de renunţare la importurile de petrol rusesc. Klaus Iohannis: „Ne-am pregătit pentru acest lucru. Guvernul lucrează la soluții”

Conform propunerii iniţiale, prezentată miercuri de executivul comunitar, companiile europene ar fi trebuit să înceteze să mai ofere servicii de shipping, brokerage, asigurări şi finanţare pentru transportul petrolui rusesc la nivel global la o lună după adoptarea noilor sancţiuni.

Pentru a intra în vigoare, cel de-al şaselea pachet de sancţiuni propus de Comisia Europeană va trebui să fie aprobat de toate cele 27 de state membre.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Simona Gherghe nu s-a putut abţine, după înmormântarea lui Andrei Perneș! Incredibil ce le-a spus concurenţilor despre...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentarii propun evaluarea cunoștințelor teoretice ale funcționarilor publici
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania