UE pregăteşte al şaselea val de sancţiuni împotriva Moscovei, după cum a anunţat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe.
Josep Borrell a declarat că al şaselea val de sancţiuni împotriva Rusiei va viza sectorul bancar. „Vor fi alte bănci rusești care vor părăsi Swift”, iar „în sectorul energetic, lucrăm la pregătirea unor propuneri care să ne permită să limităm importurile de energie din Rusia, în special de petrol”, a declarat diplomatul.
Mai multe surse diplomatice europene au indicat în acest weekend că cea mai mare bancă rusă, Sberbank, care reprezintă 37% din piață, ar trebui să fie exclusă din Swift, conform Hotnews.
Citeşte şi: Rusia vrea anexarea Donețk și Lugansk. Planul lui Putin, dezvăluit de SUA
Acest sistem interbancar este o parte esențială a sistemului financiar mondial, permițând comunicarea rapidă și sigură a tranzacțiilor.
Aflat într-o vizită oficială în Ciudad de Panama, şeful diplomaţiei europene a afirmat că speră ca blocul comunitar să reducă exporturile de energie din Rusia ca parte ca parte a eforturilor sale de a sancţiona Moscova pentru invadarea Ucrainei.
Comisia Europeană urmează să propună marţi un al şaselea pachet de sancțiuni care să includă un calendar pentru eliminarea treptată a importurilor de petrol rusesc, care reprezintă 30% din importurile de petrol ale UE.
În cazul în care cei 27 vor conveni asupra măsurii, oprirea achizițiilor de petrol și produse petroliere din Rusia va fi introdusă treptat, pe parcursul a șase-opt luni, dar cu măsuri cu efect imediat, inclusiv o taxă pe transportul cu cisterne, a declarat un oficial UE.
Comisia Europeană este de aşteptat să propună pachetul de sancţiuni în această săptămână, inclusiv un potenţial embargo asupra achiziţionării de petrolul rusesc, o măsură ce ar priva Moscova de un flux mare de venituri, dar care a divizat până acum statele membre.
Josep Borrell, care prezidează reuniunile Consiliului Afaceri Externe, a spus că speră că UE va putea să adopte „măsuri pentru a limita semnificativ aceste importuri”, dar a recunoscut că până acum nu s-a ajuns la un acord din partea tuturor ţărilor membre.”Dar sunt încrezător că, cel puţin în ceea ce priveşte importurile de petrol, acest acord va fi posibil până la următoarea reuniune a Consiliului”, a adăugat el.