„Există un acord politic”, a indicat una dintre sursele citate. „Ambasadorii s-au pus de acord pentru prelungirea aplicării sancțiunilor cu șase luni, până la 15 martie anul viitor”, a menționat aceeași sursă.
Sancțiunile, ce vizează 150 de persoane și 37 de entități private de viză de intrare în Uniunea Europeană și cu averile înghețate, expiră pe data de 15 septembrie.
Kievul, NATO, Uniunea Europeană și Washingtonul acuză Rusia că trimite trupe și arme rebelilor separatiști proruși care luptă contra armatei ucrainene în regiunea Donbas, din estul Ucrainei. Conflictul s-a soldat deja cu peste 6.800 de morți în 16 luni. Moscova neagă însă orice implicare în conflict.
În afară de liderii politici și militari ai rebelilor proruși, mai mulți membri ai guvernului rus și personalități apropiate președintelui Vladimir Putin figurează pe această listă ‘neagră’ a UE. Pe această listă figurează Arkadi Bahin și Anatoli Antonov, adjuncți ai ministrului rus al apărării, mai mulți membri ai Dumei ruise și omul de afaceri Arkadi Rotenberg, o cunoștință veche a președintelui rus Vladimir Putin.
Rusia a ripostat la deciziile UE, elaborând propria sa ‘listă neagră’ ce cuprinde personalități europene indezirabile, a căror intrare pe teritoriul rus este interzisă. În total, pe această listă se află 89 de nume, printre care doi foști prim-miniștri, înalți responsabili din domeniul apărării și parlamentari occidentali.