‘Obiectivul UE privind drepturile cetățenilor: același nivel de protecție ca în legislația UE. Sunt necesare mai multă ambiție, claritate și garanții decât în poziția de astăzi a Marii Britanii’, a scris Barnier pe Twitter.
Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat luni, în parlamentul de la Londra, că ‘niciunui cetățean al Uniunii Europene care trăiește legal în prezent în Regatul Unit nu i se va cere să părăsească’ țara după Brexit, asigurându-i pe aceștia că ‘vrem să rămâneți’.
Ea a subliniat însă că orice acord cu privire la statutul lor legal și drepturile viitoare trebuie să fie reciproc și să ofere de asemenea certitudine celor 1,2 milioane de britanici care trăiesc pe continent pentru perioada post-Brexit, adică după martie 2019.
Conform proiectului guvernului, cetățenii europeni îți vor păstra drepturile actuale până la data ieșirii Marii Britanii din UE, după care vor trebui să solicite obținerea unui nou statut.
Guvernul face distincție între persoanele aflate de cel puțin cinci ani în Marea Britanie — termenul limită urmând a fi precizat — și restul.
În primul caz, cetățenii UE vor putea cere statut de rezident permanent și își vor putea aduce soțul/soția și copiii, urmând să dispună apoi de aceleași drepturi ca un britanic în ce privește, de pildă, accesul la un loc de muncă, pensii, prestații sociale sau la servicii de sănătate.
Ceilalți vor trebui să treacă printr-un statut de rezident temporar, ale cărui detalii nu au fost precizate.