Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene şi chiar dacă UE a încercat treptat să se rupă de importurile din Federaţia Rusă, acest lucru nu a fost realizat până în prezent. UE importă în continuare 45% din necesarul de gaze din Rusia, iar o sistare a acestor importuri va genera „o criză profundă”, este de părere președintele GIE, organizația profesională a transportatorilor de gaz din Uniunea Europeană.
„Importurile de gaze din Rusia acoperă 45% din consumul UE, iar gazul asigură 25% din consumul total de energie al Europei, așa că 10% din consumul de energie al continentului este dependent de ruși. Iar dependența nu e uniformă, unele țări și regiuni vor fi mult mai afectate decât altele în scenariul opririi livrărilor Gazprom.
Principala mea concluzie este că socotelile Comisiei Europene privind înlocuirea gazului rusesc nu sunt 100% corecte, fiind prea optimiste pe partea de LNG și biometan. În privința LNG, probabil că jumătate din ținta Comisiei ar putea fi atinsă ușor, dar mai mult ar fi dificil. În SUA, de exemplu, nu au suficientă capacitate de lichefiere pentru a livra cei 15 miliarde de metri cubi suplimentari despre care vorbesc. Iar în ceea ce privește Qatarul și alți producători din Orientul Mijlociu, capacitatea lor de producție este deja vândută în avans altor clienți, ceea ce înseamnă că noi ar trebui să o cumpărăm de la aceștia, ceea ce este mai greu.
Citeşte şi: Cele mai eficiente metode prin care pot fi reduse facturile la energie
Fără gaz rusesc, suntem probabil în cea mai rea situație în care am fost vreodată”, a declarat Torben Brabo, potrivit InfoFinanciar.
Brabo spune că este momentul ca întreaga populaţie a Europei să conştientizeze necesitatea obţinerii independenţei faţă de gazul rusesc, dar atrage atenţia că acest lucru va presupune şi sacrificii din partea tuturor.
„Acum, mai mult decât oricând, este momentul impunerii de măsuri de conservare a energiei. Planul în 10 puncte al Agenției Internaționale a Energiei de reducere a dependenței UE de gazul rusesc sugerează consumatorilor reducerea temporară a temperaturii din locuințe. Diminuarea căldurii din clădiri cu 1 grad ar duce la scăderea consumului de gaze în Europa cu circa 10 miliarde metri cubi pe an. La mine acasă, am redus temperatura cu 12 grade. Familia mea a fost nemulțumită, dar asta este – toți trebuie să folosim energia într-un mod mai eficient”, a afirmat președintele GIE, Torben Brabo.