La două decenii după ce nave pline cu albanezi traversau fâșia de 80 de km din Marea Adriatică fugind de haosul postcomunist din țara lor, lideri din UE și din Balcani, reuniți duminică la Bruxelles în încercarea de a controla fluxurile de refugiați, și-au propus să ajungă la o înțelegere asupra întăririi supravegherii rutei terestre către Albania dinspre Grecia, unde majoritatea imigranților intră în Europa.
”Există riscul ca traseul către Italia prin Albania să devină o nouă rută (de imigrație) în iarnă”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al UE.
Juncker îi cere lui Merkel să ignore sondajele şi să primească în continuare refugiaţi
Premierul albanez, Edi Rama, a participat la reuniunea găzduită de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Italia, unde au sosit în sudul său majoritatea imigranților proveniți din Libia, nu a fost invitată la conferința privind Balcanii.
Aproximativ 500.000 de persoane, dintre care mulți refugiați sirieni și irakieni, dar și imigranți asiatici, au ajuns în Grecia dinspre Turcia în primele zece luni ale anului 2015, potrivit datelor UE. Majoritatea au tranzitat Macedonia în drumul lor, via Croația ori Ungaria, către Germania.
Cu toate că Ungaria își închide granițele și alte state iau măsuri similare, zeci de mii de persoane, înfruntând vremea care se înrăutățește, bat în continuare la porțile Balcanilor. Traseul maritim către Italia, deși este barat de munții dintre Grecia și Albania, ar putea reprezenta o rută mai rapidă, dar mai periculoasă.