UE şi Marea Britanie pun condiţii reciproc privind o nouă rundă de negocieri privind procedura de Brexit

Guvernul de la Londra și Uniunea Europeană trebuie mai întâi să ajungă la un acord în privința chestiunilor esențiale ale Brexitului înainte de a conveni asupra unei perioade de tranziție pe care premierul Theresa May a propus-o pentru procesul ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, a declarat luni negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, în timp ce negociatorul-șef britanic, David Davis, a spus că Londra va condiționa soluționarea financiară a Brexitului de un acord privind viitoarele relații dintre Londra și UE.
Alina Costache
25 sept. 2017, 17:53
UE şi Marea Britanie pun condiţii reciproc privind o nouă rundă de negocieri privind procedura de Brexit

Mai mult decât atât, în această declarație dată presei la începutul celei de-a patra runde de negocieri privind Brexitul, Michel Barnier a susținut că, dacă va exista o astfel de perioadă de tranziție, pe parcursul ei Marea Britanie va trebui să accepte și să aplice toate regulile UE, inclusiv cele care privesc contribuțiile financiare.

‘Dacă ideea este că în această perioadă (de tranziție), Marea Britanie continuă să participe la piața unică (…) atunci este suficient de clar că toate regulile europene, cele juridice, condițiile financiare, supravegherea, toate trebuie menținute pe parcursul acestei perioade, fără nicio excepție’, a indicat Barnier, potrivit Agerpres.

El a menționat că mandatul pe care l-a primit din partea UE — și care nu s-a schimbat nici după ce premierul Theresa May a propus o perioadă de tranziție de doi ani în procesul Brexitului — este ca mai întâi să se înregistreze progrese în negocieri la capitolele pe care UE le consideră prioritare, respectiv ‘factura’ Brexitului, drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord și abia apoi să se discute despre relația viitoare dintre UE și Marea Britanie.

Conform declarației sale, această condiție a UE privește nu doar relația viitoare, ci și un acord asupra perioadei de tranziție cerută de premierul Theresa May. Discuția privind o asemenea perioadă de tranziție ‘va avea loc’, pentru că Marea Britanie ‘a solicitat-o’, dar UE nu va încheia un acord în privința ei în lipsa îndeplinirii condiției enunțate, a precizat Barnier. Pe de altă parte, ‘UE trebuie să decidă dacă va exista o perioadă de tranziție și dacă aceasta este în interesul ei’, a completat negociatorul-șef european.

De partea sa, negociatorul-șef britanic, David Davis, a condiționat un acord asupra ‘facturii’ Brexitului de un acord privind ‘noul parteneriat’ între Londra și Bruxelles, informează Agerpres.

‘Marea Britanie își va onora angajamentele (financiare) asumate în perioada cât am fost membri. Dar este evident că vom putea ajunge la o concluzie pe acest subiect în contextul și în conformitate cu noul nostru parteneriat profund și special cu UE’, a spus Davis la sosirea la Bruxelles la cea de-a patra rundă de negocieri privind Brexitul.

Citeşte şi Theresa May propune o perioadă de tranziţie de doi ani, după 2019, pentru implementarea Brexit

Această nouă rundă survine după ce premierul britanic Theresa May a subliniat vineri, într-un discurs susținut la Florența, că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020, când se încheie ciclul bugetar de șapte ani al UE, și că dorește o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar, perioadă în care imigranții comunitari vor putea să rămână și să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim al cetățenilor UE în această țară, potrivit Agerpres.

”Oamenii, mediul de afaceri și serviciile publice ar beneficia astfel de o perioadă de adaptare pentru schimbările în relațiile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană”, a explicat Theresa May.

Cele trei runde de negocieri anterioare s-au încheiat fără progrese notabile, în condițiile în care europenii au refuzat să discute despre un viitor acord comercial cu Marea Britanie înainte să fie stabilite condițiile separării acesteia de UE, în special cele trei capitole prioritare menționate, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel și acuzând UE că dă dovadă de inflexibilitate prin condițiile puse.

La rândul ei, UE acuză guvernul de la Londra că are poziții neclare în negocieri, Michel Barnier menționând de asemenea în declarația sa de luni că așteaptă ca executivul britanic să transpună propunerile din discursul de vineri al Theresei May în poziții formale de negociere.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O vedetă TV s-a făcut de râs în București. Momentul a fost filmat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Data la care intră alocațiile elevilor în luna martie 2025: Banii sunt virați direct pe card
Cancan.ro
ZODIA care primește o sumă importantă de bani până pe 28 februarie 2025, potrivit astrologului Cristina Demetrescu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Copii rămași orfani din cauza unui teribilist de 19 ani, fiul unui afacerist influent. "Banii fac legea în ziua de azi"
Atac cibernetic masiv: Hackerii nord-coreeni au furat 1,5 miliarde de dolari de la Bybit
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! Românii cu MAȘINI SCUMPE, vizați direct
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar