„Uniunea Europeană nu a recunoscut anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Federaţia Rusă şi, prin urmare, nu recunoaşte desfăşurarea alegerilor în Peninsula Crimeea. Orice persoană aleasă în Peninsula Crimeea care pretinde că Crimeea şi Sevastopol nu va fi recunoscută ca reprezentant al acelor teritorii, care sunt ucrainene. Uniunea Europeană rămâne neclintită în sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, se arată într-un comunicat al UE.
La 10 septembrie, alegeri pentru funcţia de guvernator au avut loc pentru prima dată în oraşul Sevastopol şi în autoproclamata republică Crimeea. În plus, s-au organizat alegeri pentru consiliile locale în 17 dintre cele 184 de circumscripţii electorale, iar alegeri parlamentare regionale au avut loc în două circumscripţii din Crimeea, informează Mediafax.
Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a condamnat alegerile din Peninsula Crimeea şi a avertizat că toate persoanele care au participat la organizarea alegerilor vor fi trase la răspundere. De asemenea, Ucraina a trimis o notă de protest către Rusia în legătură cu aceste evenimente.
Considerăm astfel de acţiuni ale Kremlinului drept o continuare a încălcărilor grave privind suveranitatea statului şi integritatea teritorială a Ucrainei. Subliniem că orice măsuri care vizează legitimarea ocupării ilegale a unei părţi din teritoriul suveran al Ucrainei nu creează consecinţe juridice asupra statutului constituţional al Republicii Autonome Crimeea şi al Sevastopolului, ca părţi ale teritoriului Ucrainei”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Kiev.
Citeşte şi Rusia va instala cel mai modern radar al său de înaltă precizie în Crimeea
În schimb, liderul regiunii Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat că alegerile confirmă integrarea cu succes a Crimeei în sistemul juridic rus. „Campania electorală, procesul de votare şi exprimarea voinţei de către locuitorii Crimeei au demonstrat încă o dată că regiunea este pe deplin integrată în sistemul politic şi juridic al Rusiei. Alegerile din Crimeea s-au desfăşurat cinstit şi democratic, într-o atmosferă calmă”, a spus Aksionov, potrivit Mediafax.
Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident. Potrivit ONU, peste 6.500 de persoane au fost ucise în Ucraina de la începutul conflictului armat. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că nu renunţă la iniţiativa de a recupera Crimeea, considerată „o parte integrantă a Ucrainei”. Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei, în sectoarele apărării, energiei şi economiei, după anexarea