UE solicita respectarea dreptului internaţional in Marea Chinei de Sud

UE indeamna toate partile sa depuna eforturi pentru finalizarea acestui cod, respectand in deplina dreptul international, in special UNCLOS 1982, in interesul tuturor partilor.
Filip Stan
09 iul. 2021, 11:18
UE solicita respectarea dreptului internaţional in Marea Chinei de Sud

Situata pe ruta maritima importanta care leaga Pacificul – Oceanul Indian, Europa – Asia, Orientul Mijlociu – Asia, Marea Chinei de Sud are o pozitie geostrategica de mare importanta atat pentru tarile si teritoriile inconjuratoare, cat si pentru Europa.

Hotararea Curtii Permanente de Arbitraj a Organizatiei Natiunilor Unite (APC)

La 12/7/2016, Tribunalul de Arbitraj a emis o hotarare conform careia insulele genereaza zona economica exclusiva de 200 de mile marine si au platforma continentala, dar “stancile care nu pot sustine viata unei comunitati rezidentiale sau o economie proprie nu pot avea zona economica exclusiva sau platforma continentala”. Insulele arhipelagurilor Paracel si Spratly din Marea Chinei de Sud sunt de acest tip. Aceasta decizie este nefavorabila R.P. Chineze deoarece au fost respinse toate cererile de suveranitate ale R.P. Chineze asupra apelor care se incadreaza in asa-numita „linie in noua puncte” prezentata unilateral de Beijing.

R.P. Chineza si-a exprimat refuzul ferm de a participa la caz de la demararea de catre Filipine a cauzei si a reactionat dur la Decizia Tribunalului de Arbitraj din 2016. Pana acum, R.P. Chineza nu respecta Hotararea APC si continua sa desfasoare actiuni multiple pentru a îsi sustine suveranitatea  deasupra Marii Chinei de Sud, cauzand tensiuni in regiune.

Pentru Filipine, care a chemat în judecată unilateral R.P. Chineza, Decizia APC este o victorie judiciara uriasa. Astfel, dupa mult timp de cand a fost emisa Decizia, Filipine protesteaza in mod constant împotriva tuturor eforturilor de desfiintare a acesteia. Mai exact, la sesiunea anuala a Adunarii Generale a Natiunilor Unite din 23 septembrie 2020, presedintele Filipinez Rodrigo Duterte a reafirmat victoria judiciara asupra R.P. Chineze in cadrul Hotararii Marii Chinei de Sud. In acelasi timp, domnul Duterte a subliniat, de asemenea, ca Filipine s-au angajat sa solutioneze conflictele prin mijloace pasnice.

Pentru tarile implicate direct sau indirect in disputa cum ar fi R.S. Vietnam, Malaezia, Brunei si Indonezia, Hotararea din 2016 este considerata, de asemenea, o victorie, deoarece aceasta „linie in noua puncte” „se suprapune” in acelasi timp peste zonele economice exclusive ale acestor tari. Judecatorii au confirmat drepturile suverane ale statelor de coasta din zona economica exclusiva a fiecarei tari in conformitate cu dreptul international, respingand „linia in noua puncte”.

Marea Chinei de Sud pentru Europa

UE nu este un factor principal implicat in disputele din Marea Chinei de Sud, dar are motiv sa mentina o zona a Marii Chinei de Sud libera, sigura si stabila. Cea mai mare uniunea economica are un interes vital in protejarea coridoarelor de transport maritim libere, sigure si stabile, in special a celor care leaga aceasta regiune cu „fabricile de electricitate” din Asia de Est. Tarile din Asia de Nord-Est reprezinta cea mai importanta piata de export si sursa de Investie Straina Directa  ale UE. De asemenea R.P. Chineza este unul din principalii parteneri comerciali ai UE ocupand locul 2, si numai comertul cu Japonia reprezinta 25% din PIB-ul global. De asemena UE este al doilea partener important al ASEAN, în timp ce ASEAN reprezintă al treilea partener important al UE.

Potrivit expertilor, pozitia UE cu privire la Marea Chinei de Sud este foarte clara. In primul rand unele tari membre s-au sporit activitatile maritime in apararea libertatii de navigatie (FON). In al doilea rand acestea au demarat multe dialoguri si activitati de consolidare a capacitatii cu ASEAN si cu fiecare tara din ASEAN in legatura cu problemele de securitate maritima netraditionale cu functii diferite. In al treilea rand in calitate de semnatar al Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite privind dreptul marii (UNCLOS) 1982, Bruxelles intotdeauna afirma importanta dreptului international, promoveaza cooperarea inovatoare si indeamna partile sa respecte standardele si principiile internationale pentru solutionarea pasnica a disputelor.

In cadrul tensiunilor recente din Marea Chinei de Sud, la 24 aprilie, UE si-a facut un angajament de a asigura rute maritime de aprovizionare sigure, libere si deschise in Indo-Pacific. De asemenea, reafirma puternica opozitie fata de orice actiune unilaterala care ar putea submina stabilitatea regionala si ordinea bazata pe regulile internationale.

UE a subliniat sprijinul pentru procesul condus de Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) catre un Cod de conduita (COC) efectiv, calitativ si in mod legal in Marea Chinei de Sud, fara a afecta interesele tertilor. UE indeamna toate partile sa depuna eforturi pentru finalizarea acestui cod, respectand in deplina dreptul international, in special UNCLOS 1982, in interesul tuturor partilor.

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Cele șase zodii care vor avea noroc triplu în următoarele 6 luni. Vine perioada lor de aur, Berbecii și Balanțele, printre cele mai avantajate
Capital.ro
Dispare permisul auto. Se introduce Cardul My Number. Va intra în vigoare din 24 martie 2025
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
DailyBusiness
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de 60 de milioane de euro. Cât plătește anual pentru asigurarea aeronavelor sale
Adevarul
Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Zodiile care scapă de singurătate în octombrie. Iubirea este la un pas de ele
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mamă are Livian Pop! Soția lui Nelson Mondialu' a atras toate privirile la nunta fiului ei 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Doliu la Naționala României. A murit un mare campion: Îi vom onora moștenirea
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Ana Bogdan, imagini hot în costum de baie. Îi prieşte viața de femeie singură
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, despre sfințirea mașinilor ca obicei creștinesc
MediaFlux
SE ÎNGHEAȚĂ PENSIILE DOI ANI! Răsturnare după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...