Facturile ar putea creşte mult dacă vânzarea centralelor termice pe gaze ar putea fi interzisă în toată Uniunea Europeană în următorii ani, deci inclusiv în România, potrivit unui proiect de directivă care va fi discutat de Comisia Europeană în 27 aprilie.
Există deja alternative, se dau subvenții pentru centrale ecologice pe peleți sau biomasă .„Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut şi grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piaţa energiei şi gazului metan, preţurile mari, războiul din Ucraina şi direcţia europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuinţelor româneşti. Paşii necesari pentru a ieşi din schema uzată deja moral şi economic sunt relativ simpli. Presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puţin poluante şi care produc energie termică mai ieftină. Există soluţii tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleţi sau biomasă. Dacă în ceea ce priveşte pompele de căldură vorbim despre echipamente importate integral, peleţii şi, mai ales, biomasa ne sunt la îndemână. Cu investiţii în utilaje şi echipamente, sectorul forestier poate aduce cu uşurinţă biomasa la «gura sobei»”, se arată într-un comunicat ASFOR remis, luni, redacției AgroTV.
Reprezentanții asociației subliniază însă că „tranziţia de la soba veche la centrala modernă pe peleţi sau biomasă nu se poate face fără subvenţie”.
Aceștia au dat chiar exemplul mai multor state europene care, în contextul creşterii preţurilor la energie şi al preocupărilor legate de reducerea poluării, subvenţionează înlocuirea centralelor termice pe gaz sau păcură cu centrale ecologice care funcţionează cu lemn, peleţi sau biomasă.
Astfel, în Germania, proprietarii de apartamente primesc bani de la stat atunci când instalează sisteme de încălzire ecologică, iar 30% din costuri sunt acoperite în toate cazurile. Astfel, dacă venitul impozabil al gospodăriei este mai mic de 40.000 de euro pe an (45% dintre acestea sunt în această situaţie), se adaugă încă 30%. Mai există o alocare de 20% dacă înlocuirea sistemului vechi de încălzire cu cel nou are loc înainte de 2028, dar finanţarea totală este de maximum 70%.
În Austria, subvenţiile pentru înlocuirea aparatelor care utilizează combustibili fosili cu centrale termice pe peleţi se ridică până la 7.500 de euro din costul unei centrale de uz casnic. În plus, guvernele regionale alocă subvenţii suplimentare cu valori cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro.
Și în Franţa, a fost derulat din anul 2022 până la data de 30 iunie, anul acesta, un program de sprijin pentru înlocuirea centralelor termice vechi cu centrale ecologice pe lemn sau peleţi, pompe de căldură sau panouri solare. Ajutorul oferit a fost între 4.000 şi 5.000 de euro pentru gospodăriile cu venituri mici, respectiv între 2.500 şi 4.000 de euro pentru gospodăriile cu venit standard. După această dată, ajutorul maxim este de 4.000 de euro.
Potrivit ASFOR, în 2007, în SUA, existau 7,5 milioane de sobe vechi pe lemne, cu randament scăzut şi grad de poluare mare. Autorităţile federale au creat un sistem mixt de creditare şi subvenţie pentru înlocuirea acestora. Sistemul acoperea până la 80% din preţ. La sistemul federal s-au adăugat şi cele statale, care contribuiau şi acestea la înlocuirea sobelor vechi. Un program asemănător este în derulare de peste 20 de ani în Norvegia.
Reprezentanții ASFOR consideră că și România are are nevoie de o astfel de tranziţie mai ales că dispune atât de resursă, cât și de știința procesării lemnului. Asumarea acestei tranziții presupune însă, concret, elaborarea unui set de politici publice și o alocare serioasă de fonduri.