Planul gândit de Comisia Europeană urmează să fie supus aprobării celor 27 de state membre UE. Pentru a finanţa cheltuielile menite să redreseze economiile afectate de criză, Comisia Europeană va împrumuta de pe piaţă 750 miliarde euro. Reprezentanţii Comisiei au propus câteva posibile taxe pentru a ajuta la achitarea datoriei, inclusiv o taxă pentru piaţa unică. Aceasta ar putea fi aplicată începând cu anul 2024.
„În funcţie de modul în care se stabileşte taxa, ar putea fi obţinuţi aproximativ zece miliarde de euro, fără a reprezenta un efort excesiv pentru orice firmă individuală. Zece miliarde de euro este mai puţin de 0,2% din cifra de afaceri generată de operaţiunile din UE ale acelor mari companii„, a precizat un oficial al Comisiei Europene.
Citeşte şi Toţi cei care stau la bloc trebuie să ştie această LEGE. Se dau amenzi uriaşe
Taxa pentru acces pe piaţa unică face parte dintr-un pachet de opţiuni de majorare a veniturilor. Acest pachet mai include o taxă pe carbon, venituri din extinderea schemei de tranzacţionare a emisiilor de poluare şi o taxă pe companiile digitale.
Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a precizat, într-un interviu pentru Financial Times, că le-a cerut ţărilor UE să sprijine introducerea mai multor taxe noi, printre care şi taxa anuală pentru acces pe piaţa unică, ce va afecta 70.000 de mari companii europene. Aceste companii au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro.
„Ceea ce ţintim este ca, cel mai târziu la finele lui 2027, să avem un flux stabil de noi resurse proprii la bugetul nostru„, a spus Johannes Hahn pentru sursa citată.