Potrivit centrului de investigaţii Conflict Armament Research (CAR), cu sediul în Marea Britanie, Sudanul de Sud a aranjat ca guvernul Ugandei să achiziţioneze arme şi muniţii din cele trei ţări membre ale UE, prezentând documente care să-i garanteze statutul de cumpărător final. Armamentul livrat Ugandei în 2014 şi 2015 a fost apoi transferat în Sudanul de Sud, a conchis CAR, după patru ani de cercetări, informează Agerpres.
CAR a documentat traseul armelor, „de la producţie până la exportul către Uganda, devierea către Sudanul de Sud şi apoi pe câmpul de luptă” din această ţară, a dat asigurări directorul organizaţiei, James Bevan.
Un purtător de cuvânt al armatei ugandeze şi purtătorul de cuvânt al guvernului sud-sudanez contactaţi de Reuters au refuzat să comenteze deocamdată aceste informaţii, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Legea privind regimul armelor şi muniţiilor, modificată. Proiectul merge la Camera Deputaţilor
Uniunea Europeană a impus în 1994 un embargo asupra vânzărilor de armament către Sudan, embargo extins apoi la Sudanul de Sud, după separarea acestuia, acum şapte ani. CAR menţionează că nu există indicii că ţările europene care au exportat arme în Uganda au fost complice sau că au ştiut că armele vor ajunge în Sudanul de Sud, informează Agerpres.
Peste o treime din cei 12 milioane de locuitori din Sudanul de Sud au fost alungaţi din casele lor de conflictul izbucnit la doi ani după dobândirea independenţei, în 2011. Peste 383.000 de oameni au murit în urma războiului civil.