Termenul de „virgine sub jurământ” a fost dat persoanelor care biologic erau femei dar care au ales să pretindă că sunt bărbaţi atunci când ieşeau în societate. Având o vechime de sute de ani, astfel de practici erau necesare datorită societăţii opresive în care trăiau. Oamenii de atunci urmau Kanun, un cod vechi de legi, care oferea drepturi limitate femeilor. Potrivit acestor legi bărbaţii aveau drept de posesie asupra femeilor. Ele nu aveau voie să voteze, să conducă, li se interzicea orice modalitate de a câştiga un venit. În plus acestea nu puteau să bea, sa fumeze sau să înjure. Legile erau atât de drastice încât nici măcar pantaloni nu erau legali pentru femei.
Singura modalitate în care o femeie putea să scape de aceste asupriri era să devină o „virgină sub jurământ” sau o „burnesha”. Astfel ea avea toate privilegiile pe care le aveau un bărbat. Această transformare nu era imediată. Fiecare femeie trebuia să îşi taie părul, să poarte haine de bărbaţi şi în multe cazuri să îşi schimbe numele. Gesturile şi înjurăturile bărbaţilor erau exersate mult timp, până deveneau o parte din personalitate. Nu în ultimul rând, femeile trebuiau să facă un jurământ de castitate. Jurământul era făcut pe viaţă.
Astfel de practici există şi azi cu toate că foarte puţini oameni mai ţin cont de vechile legi albaneze. Odată cu modernizarea, a apărut şi emanciparea femeilor, Kanun existând în prezent doar în satele izolate din munţi Alpi. Ultimele „virgine sub jurământ” rămase sunt în special femei în vârstă, din ce în ce mai puţine femei tinere alegând un astfel de drum. Recent, un fotograf pe nume Jill Peters a creat o serie de fotografii şi în curând se pregăteşte să filmeze un documentar pe această temă, potrivit site-ului The Atlantic. Mai jos găsiţi un documentar filmat în 2010 despre aceste femei.